Pamantul ca planeta

Trimis la data: 2018-02-10 Materia: Ecologie Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: hansky Dimensiune: 524kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Unitatea de invatare 1: Notiuni introductive. Pamantul ca planeta

Cuprins

1.1. Introducere
1.2. Competente
1.3. Notiuni introductive
1.4. Pamantul ca planeta
Referate similare: Pedologie Clima pamantului
Geologie

1.1. Introducere
Definitia geologiei ca stiinta. Prezentarea pamantului ca planeta cu referire la forma dimensiuni, miscari, structura interna, varsta si evolutie geologica.

1.2. Competentele unitatii de invatare
Dupa parcurgerea unitatii de anvatare studentul va fi capabil:
- Sa defineasca geologia ca stiinta.
- Sa descrie structura interna a pamantului.
- sa explice importanta miscarilor pamantului asupra zonalitatii climatice, succensiunea anotimpurilor, alternantei zilelor si noptilor.
- Sa defineasca si sa clasifice: erele, perioadele si varstele geologice.
Durata medie de parcurgere a unitatii de invatare este de 3 ore.

1.3. Notiuni introductive

1.3.1. Definitia si obiectul Geologiei
Geologia este stiinta care se ocupa cu studiul Pamantului. Etimologia cuvantului de geologie este de origine greaca: geos = Pamant, logos = vorbire. Dar, globul pamantesc nu constituie obiect de studiu numai pentru Geologie, ci si pentru alte stiinte independente ca: Geodezia, Geografia si altele. Fiecare dintre acestea are un anumit domeniu de studiu, un punct de vedere propriu si metode specifice de
cercetare. Geologia studiaza alcatuirea scoartei terestre, respectiv compozitia chimica, mineralogica si petrografica a acesteia, precum si formele de zacamant ale diferitelor mase de roci. In acest scop,
Geologia studiaza diferitele forte care au actionat si actioneaza asupra scoartei terestre, modificandu-i structura si aspectul.
Dezvoltarea si diversificarea stiintelor geologice a facut ca Geologia sa cuprinda un ansamblu de discipline geologice, care s-au individualizat pe parcurs in procesul de cunoastere a obiectului de
studiu si a perfectionarii metodelor de cercetare.

1.3.2. Metode de cercetare
Geologia ca stiinta utilizeaza ca metode de cercetare observatia, experimentatia si metoda deductiva.

Observatia directa consta in observarea pe teren a fenomenelor geologice, respectiv alcatuirea litologica, raporturile geometrice dintre stratele care alcatuiesc o anumita formatiune, extinderea lor spatiala. Aceste date prelucrate si interpretate conduc la anumite concluzii.

Metoda experimentala consta in reproducerea in laborator a unor fenomene care au loc in natura. Aceasta metoda este greu de utilizat, intrucat in acest domeniu intervine un factor greu de inlocuit sau de realizat - timpul. Fenomenele geologice importante, ca orogeneza, gliptogeneza etc. se desfasoara atat de lent incat efectul lor poate fi constatat doar in decursul a mii sau milioane de ani si afecteaza regiuni vaste, imposibil de reprezentat in laborator. Totusi, unele fenomene fizice sau mecanice pot fi explicate pe baza unor experimente de laborator.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.