Parlamentul

Trimis la data: 2010-05-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina Mateescu
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conform Constitutiei Romaniei, Parlamentul este organul repreAZzentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii. El este alcatuit din doua Camere: Camera Deputatilor si Senatul, care au puteri egale.Cele doua Camere ale Parlamentului sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit Legii nr. 373/2004 , iar numarul deputatilor si al senatorilor se stabileste in raport cu populatia tarii. Deputatii si senatorii se aleg in cele 42 de circumscriptii electorale pe baza de scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, precum si pe baza de candidaturi independente.

Cursuri similare:

Camera Deputatilor si Senatul sunt alese pentru un mandat de patru ani, care poate fi prelungit de drept in stare de mobilizare, in caz de razboi, de asediu sau de urgenta pana la incetarea acestora. Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Parlamentul nou ales se intruneste, la convocarea presedintelui Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri. Mandatul Camerelor se prelungeste pana la intrunirea legala a noului Parlament. In aceasta perioada nu poate fi revizuita Constitutia si nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.


1.1. Statutul deputatilor si al senatorilor
In exercitarea mandatului, senatorii si deputatii sunt in serviciul poporului. Orice mandat imperativ este nul.Deputatii si senatorii intra in exercitiul mandatului la data intrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub conditia validarii alegerii si a depunerii juramantului.Calitatea de deputat sau de senator inceteaza la data intrunirii legale a Camerelor nou alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces.

Numarul senatorilor si deputatilor se stabileste, potrivit Constitutiei, prin Legea electorala, in raport cu populatia tarii . Determinarea numarului acestora se face prin raportarea numarului de locuitori ai fiecarei circumscriptii electorale la norma de reprezentare. Astfel, Camera Deputatilor este formata din 332 de deputati, iar Senatul din 137 de senatori.

Parlamentarul se bucura de imunitate parlamentara. Parlamentarul nu poate fi tras la raspundere juridica pentru voturile sau opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor.Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In caz de infractiune flagranta, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul justitiei il va informa neintarziat pe preseAZdintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revoAZcarea acestei masuri.

Cererea de retinere, arestare sau perchezitionare se adreseaza presedintelui Camerei din care face parte parlamentarul in cauza de catre ministrul justitiei. Presedintele Camerei aduce la cunostinta deputatilor/senatorilor cererea in sedinta publica, dupa care o trimite Comisiei juridice spre examiAZnare, care va stabili prin raportul sau daca exista sau nu motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotararea comisiei se aproba, in cel mult cinci zile de la sesizare, prin votul secret al majoritatii membrilor acesteia.

Cererea ministrului justitiei, impreuna cu raportul comisiei se inainteaza grupului parlamentar din care face parte parlamentarul in cauza. Grupul isi va exprima punctul de vedere in termen de cinci zile printr-un raport scris. Raportul comisiei impreuna cu raportul grupului parlamentar se inainteaza Biroului permanent si se supun dezbaterii si aprobarii Camerei in cel mult 20 de zile de la sesizare. Camera se va pronunta asupra masurii cu votul secret al majoritatii membrilor in cazul Senatului, respectiv cu votul majoritatii membrilor prezenti in cazul Camerei Deputatilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.