Partea I - comunicarea umana

Trimis la data: 2009-05-28
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Mandrescu Otilia
Dimensiune: 243kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In Partea I a cursului ne vom concentra asupra comunicarii umane in general. Vom discuta aspectele generale care stau la baza unei bune comunicari umane la toate nivelurile: intrauman (cum comunicam cu noi insine), interuman (comunicarea eficienta intre doua persoane), de grup (nu mai mult de 10 persoane), public (prelegerea) si de masa.
Numim comunicarea "umana" nu numai datorita faptului ca are loc intre oameni, ci si pentru ca vom folosi o abordare profunda. Vom evita abordarea de suprafata in care ne putem insusi anumite deprinderi de a mima intelegerea celuilalt sau respectul reciproc, ci vom vedea care sunt conditiile necesare pentru a asculta, a intelege si a respecta.

Cursuri similare:

Vom folosi o abordare in care dorim ca participantii sa fie parteneri, nu adversari, fie ca este vorba de o comunicare obisnuita, sau de o negociere.Pentru a reusi acest lucru este imperios necesar a l cunoaste pe celalalt si, mai ales, a ne cunoaste pe noi insine. O comunicare umana profunda are loc doar daca suntem constienti de nevoile si interesele noastre si daca ne sunt clare nevoile si interesele celuilalt. O colaborare de durata poate fi posibila numai daca ne concentram pe partea comuna a nevoilor si intereselor si daca incerca sa largim aceasta zona comuna.

Abordarile manipulatoare in urma carora celalalt face ce vrem noi cu scopul indeplinirii propriilor interese si al satisfacerii propriilor nevoi, neglijandu le sau ignorandu le pe ale celuilalt ne pot pune in situatia celui care are castiguri pe termen scurt. Pe termen lung, insa, cu certitudine manipulatorul va avea de pierdut, fie ca isi va da seama de acest lucru, fie ca nu. Castigurile lui vor veni, cel mult, intr un singur plan al existentei, cel material de obicei. In celelalte planuri va avea de pierdut.

In Partea I a cursului vom aborda notiunile generale cu privire la comunicarea umana in Capitolul 1 si notiunile elementare care stau la baza cunoasterii de sine si a celuilalt in Capitolul 2, insistand si asupra stilurilor de invatare. In Capitolul 3 sunt prezentate elementele care stau la baza unei prelegeri de succes, iar in Capitolul 4 se militeaza pentru importanta ascultarii si a artei de a oferi un feedback. In Capitolul 5 sunt prezentate pe scurt cateva modele de optimizare a comunicarii care pot fi folosite ca grile de lectura, cu referire la Analiza Tranzactionala, Process Communication Management si Programarea Neuro Lingvistica si vor fi prezentate pe scurt conceptele Analizei Tranzactionale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.