Parteneriat public-privat

Trimis la data: 2009-09-22 Materia: Mass Media Nivel: Facultate Pagini: 101 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andrei Iosif Chelaru Dimensiune: 121kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Asigurarea unor servicii cost eficiente in arii din ce in ce mai extinse in baza unor bugete limitate este o mare provocare pentru guvernele statelor dezvoltate sau mai putin dezvoltate si solicita o abordare principial noua privind rolul statului in procesul de furnizare a serviciilor publice. Desi conceptia despre rolul statului in furnizarea de servicii publice este in continua dezvoltare, principiile de acordare a acestora raman sa fie comune pentru toate guvernele: echitatea, egalitatea, democratia.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Prin alocarea echitabila a serviciilor publice se intelege ca toti membrii unei colectivitati au acelasi drept de a beneficia de serviciul respectiv. Egalitatea se manifesta prin oferirea unui serviciu de o calitate si frecventa, egale pentru toti membrii colectivitatii. Guvernele trebuie sa ia in calcul faptul ca serviciile si bunurile publice trebuie prestate in asa maniera incat nici o persoana sa nu fie exclusa de la consumul acestora, cea ce va solicita institutiei prestatoare de servicii sa directioneze interventia in functie de diversitatea nevoilor.

Furnizarea democratica a serviciilor solicita statului ca furnizor de servicii publice sa ofere un anumit grad de transparenta si participare a membrilor comunitatii in administrarea procesului de furnizare a serviciilor publice, dat fiind ca statul este responsabil fata de alegatorii sai. Pentru societatile in care capacitatea institutionala a statului a fost depasita de necesitatile sociale, iar administratia publica, supusa presiunilor de a rezolva o multitudine de probleme de natura sociala este in cautarea unor surse suplimentare,

implicarea diferitor sectoare, stabilirea relatiilor de colaborare si crearea diferitor forme de parteneriate prin participarea organizatiilor private la furnizarea de servicii sociale finantate din resurse publice, poate oferi o solutie salvatoare, in conditiile in care nici administratia centrala, nici cea locala nu au capacitatea suficienta de a furniza aceste servicii. Deci, modelul pe care l-au urmat multe guverne a insemnat restrangerea responsabilitatii statului, de la furnizarea si finantarea serviciilor sociale publice, exclusiv la finantarea acestor servicii.

Astfel, statul, prin retragerea din functia sa traditionala de furnizor al serviciilor publice, creeaza spatiu atractiv pentru institutiile societatii civile, pentru organizatii private sau nonprofit. In aceasta situatie rolul statului se rezuma la stabilirea prioritatilor si la finantarea aceste prioritati. Aceasta strategie se incadreaza intr-o tendinta mai larga de degrevare a statului de responsabilitati si este legata de tendintele de descentralizare si privatizare a procesului de furnizare a serviciilor publice, care a reprezentat o tendinta majora a anilor 80.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.