Participantii in procesul civil

Trimis la data: 2010-08-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucia Boicu
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In sens larg - desemneaza organul imputernicit de lege sa solutioneze un conflict intre parti. Sunt instante toate organle jurisdictionale infiintate de lege, atat instantele judecatoresti cat si organele de jurisdictie ori cu activitate jurisdictionala din afara sistemului instantelor judecatoresti.Intr-un inteles mai restrans - un anumit grad de jurisdictie. Un litigiu este in prima sau ultima instanta, instanta de apel sau recurs etc.

Cursuri similare:

A. COMPUNEREA INSTANTEI = alcatuirea instantei cu numarul de judecatori prevazut de lege.
Judecata de prima instanta din competenta - Judecatoriei, Tribunalului sau a Curtii de Apel se judeca in complet de un judecator. Cu exceptia cazurilor privind conflictele de munca si asigurarile sociale.
Judecata in apel se judeca in complet format din 2 judecatori
Judecata in recurs - se judeca in complet format din 3 judecatori, cu exceptia cazurilor cand legea prevede altfel

Contestatia la titlu, contestatia in anulare, revizuirea, cererea indreptarii erorii materiale etc, cereri care sunt subsecvente fata de pricina in care a fost pronuntata hotararea vor fi judecate in aceeasi compunere in care s-a pronuntat hotararea respectiva.Completul de judecata este prezidat prin rotatie de unul din membrii acestuia.

Inalta Curte de Casatie si Justitie nu judeca in pricinile civile in prima instanta si in apel ci , sectiile civila si de proprietate intelectuala, comerciala si de contencios administrativ si fiscal, judeca recursuri in raport cu competenta fiecareia. Completele se compun cu 3 judecatori de la aceeasi sectie. Presedintele Inaltei Curti prezideaza Sectiile Unite - Completul de 9 judecatori, iar in cadrul sectiilor orice complet atunci cand participa la judecata.

B.CONSTITUIREA INSTANTEI = alcatuirea completului de judecata cu toate persoanele si organele prevazute de lege . Participarea grefierului, magistratului-asistent (la Inalta Curte), a procurorului precum si a asistentilor judiciari (in conflictele de munca si asigurari sociale).

GREFIERUL
Semneaza incheierea de sedinta, semneaza alturi de presedinte procesu-verbal de constatare a starii materiale a inscrisului defaimat, scrie marturia dupa dictarea presedintelui, semneaza interogatoriul, semneaza hotararea, semneaza formula executorie etc.
Grefierii se pot abtine si pot fi recuzati in aceleasi conditii ca si judecatorii cu exceptia cazului cand si-au spus parerea cu privire la pricina ce se judeca.

MAGISTRATUL-ASISTENT
La Inalta Curte de Casatie si Justitie rolul grefierului este indeplinit de magistratul asistent. Acestia se bucura de stabiliate, sunt numiti si promovati in functie de catre Consiliul Superior al Magistraturii pe baza de concurs.Participa la sedintele de judecata, redacteaza inchierile, participa cu vot consultativ la deliberari si redacteaza hotarari conform repartizarii facute de presedinte pentru toti membrii completului de judecata.Magistratul-asistent se poate abtine si poate fi recuzat in aceleasi conditii ca si grefierul.

PROCURORUL
Poate sa ceara stramutarea pricinii, poate sa porneasca actiunea civila, sa participe la dezbateri si sa exercite ai de atac, sa participe la cercetarea locala si are dreptul de a pune intrebari celui chemat la interogatoriu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.