Participantii in procesul penal

Trimis la data: 2010-02-23
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_N
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Instanta, partile, tertele persoane si organele de executare sunt participanti procesuali principali, intrucat prin activitatea lor influenteaza desfasurarea si soarta procesului civil. Dintre acesti participanti instanta, reclamantul si paratul sunt subiecti procesuali indispensabili, caci fara "prezenta" lor nu este posibila activitatea judiciara.
In procesul civil pot participa si alte persoane, cum ar fi: martorii, expertii, interpretii etc. Acestia sunt insa participanti procesuali auxiliari; rolul lor este subsidiar si vizeaza doar lamurirea unor imprejurari de fapt ale cauzei.

Cursuri similare:

Instanta, ca organ al statului ce si-a insusit misiunea de a infaptui justitia, este chemata sa rezolve litigiile care apar in circuitul civil. Fiind sesizata cu o cerere de chemare in judecata, instanta are obligatia sa o rezolve, deoarece potrivit art. 3 C. civ." judecatorul care va refuza sa judece, sub cuvant ca legea nu prevede, sau ca este intunecata sau neindestulatoare, va putea fi urmarit ca culpabil de denegare de dreptate". Asadar instanta fiind sesizata cu o cerere de chemare in judecata, este organul de stat imputernicit prin lege sa rezolve litigiile dintre parti^1 .

Activitatea instantei cuprinde doua functii procesuale, una in continuarea celeilalte, si anume cercetarea cauzei si solutionarea ei^2 . Indeplinirea primei functii duce la stabilirea, pe baza de probe, a situatiei de fapt. Suveran apreciator al faptelor, judecatorul e dator inainte de toate sa le cunoasca, astfel ca daca probele administrate de parti sunt insuficiente ori neconcludente, e dator sa solicite administrarea altor probe, sa faca verificari directe, sa ordone probe din oficiu, ale caror rezultate, raman opozabile si obligatorii partilor.

A doua functie consta in pronuntarea hotararii, prin aplicarea textului de lege corespunzator situatiei de fapt stabilite. Menita sa devina lege pentru parti, hotararea trebuie sa fie expresia concreta a legii. Tocmai de aceea interpretarea textelor este sarcina cea mai dificila si mai delicata a activitatii judecatorului^3 .In legatura cu compunerea completului trebuie retinut si principiul continuitatii, care presupune, in aplicarea sa integrala, ca judecarea cauzei sa se faca de la inceput si pana la sfarsit de acelasi complet de judecata, intr-o singura sedinta, care sa se incheie cu deliberarea si pronuntarea hotararii^1 .

In acest fel judecatorii ar avea proaspete elementele cauzei si si-ar forma convingerea mai usor, iar activitatea justitiei ar fi mai eficace prin promptitudinea cu care s-ar restabili ordinea in circuitul civil^2 .Asa fiind, realizarea integrala a principiului continuitatii ar implica respectarea cumulativa a urmatoarelor conditii^3 :
- unicitatea completului de judecata, adica solutionarea intregului proces de catre aceiasi judecatori;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.