Particularitati ale comunicarii in societatea informationala

Trimis la data: 2010-03-07
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.42 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana_P
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de societate informationala. Societatea in care informatia joaca rolul pe care altadata, in societatea industriala, il aveau bunurile materiale este o societate informationala (Overkleeft, 1990). Little vorbeste despre o societate "in care cele mai importante avantaje sociale, economice si de productie se legaa de prelucrarea informatiilor si de comunicatii" (1981).
Steinfeld si Salvaggio disting cinci perspective asupra societatii informationale:
a) structura economica - se refera la deplasrea fortelor de munca dinspre sectorul industrial spre cel al serviciilor

Cursuri similare:

Cresterea continua a ofertei informationale distrage atentia de la valoarea informatiei.Informatia, d.p.d.v. pragmatic, ramane relativ constanta. Daca oferta de informatie creste exponential, iar nivelul de cunoastere se ridica, efectul informatiei asupra comportamentului ramane aproximativ de acelasi ordin. Nivelul de cunoastere nu este direct proportional cu oferta de informatii.

Oferta creste prin dublarea sau suprapunerea acelorasi informatii - ziarele relateaza aceleasi lucruri (Scholten, 1982). Informatiile inutile se multiplica. Informatia are tot mai mari sanse de a deveni o "bomba neexplodata". Informatiile nu au efectul scontat datorita frecventei lor de transmisie si datorita abundentei "pseudo-informatiilor", informatiile fara destinatar si fara semnificatie. Cererea de informatie este, comparativ, mai mica decat oferta.

Marele public si societatea informationala. Oferta informationala poate creste prin multiplicarea acelorasi informatii si nu neaparat prin adaosul de noi informatii. Suprainformatizarea (information overload) duce la saturatie. Publicul ajunge sa fie atat de intens bombardat cu informatie, incat isi pierde libertatea de alegere. Informatizarea nu confera informatiei o mai mare valoare sociala. Dimpotriva, noile electronic media pot duce la o sciziune a publicului, accentuand asupra inegalitatii de informare. Posibilitatile financiare si abilitatea conduc, cel putin in faza de introducere a noilor sisteme informationale, la o evidenta inegalitate sociala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.