Particularitatile si mecanismele de functionare a pietei agricole mondiale

Trimis la data: 2010-08-31
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana Stirbei
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pietele agricole in tarile deschise schimburilor functioneaza in conditii de concurenta, reglementari specifice si interventii diferite in sprijinul producatorilor agricoli si a consumatorilor, protectia la frontiera si respectarea acordurilor internationale la care sunt parte.
Agricultura are particularitati si dificultati de adaptare la cerere datorita ofertei variabile si faptului ca poate genera excedente sau penurie de produse de prima necesitate pentru populatie.

Cursuri similare:

Pentru a asigura echilibrul pietelor, tarile lumii au practicat politici interventioniste si mecanisme de reglare diferite in timp si spatiu. in tarile dezvoltate mecanismele de functionare a pietelor au avut ca tinta protectia si stimularea concurentei interne, asigurarea echilibrelor pietelor interne si internationale a produselor agricole.

In toate tarile, statul si organismele publice, respectiv, institutiile de reglare a pietelor, au avut si au un anumit rol in formarea si functionarea acestora, ca si in restructurarea si modernizarea agriculturii. Dar, interventiile pe pietele tarilor cu economie libera se deosebesc fundamental de sistemul de interventii practicat in tarile cu economie de comanda in care statul a decis asupra miscarii schimburilor si a nivelului preturilor interne.

Piata agricola se caracterizeaza prin instabilitate, insecuritate a aprovizioAZnarilor, incertitudinea vanzarilor, fluctuatii de preturi, mari dezechilibre cerere-oferta intre diferite zone geografice ale lumii si, respectiv, intre tarile in curs de dezvoltare si tarile dezvoltate, niveluri de venituri diferite intre tari si ca urmare acces diferit la piete si asigurarea securitatii alimentare.Cererea de produse agricole de prima necesitate este putin elastica in raport cu preturile pe termen scurt, intrucat cresterile demografice si modificarile in modelele de consum alimentar nu sunt edificatoare decat pe termen lung.

Cererea de produse agricole pe plan mondial este relativ stabila daca nu au loc cresteri semnificative ale veniturilor sau explozii demografice. Pe zone geografice, cu precadere in tarile in curs de dezvoltare, cererea de alimente de baza variaza cantitativ in functie de cresterile demografice si calitativ in functie de nivelul veniturilor. Evolutii calitative ale cererii sunt specifice mai ales tarilor dezvoltate, unde nivelul veniturilor face ca aceasta sa fie adesea elastica in raport cu pretul, cum este cazul anumitor produse alimentare (fructe exotice, produse superior elaborate). Tarile dezvoltate isi asigura insa un nivel ridicat al autosuficientei alimentare la produsele de baza, in plan national si in cadrul Uniunii Europene pentru tarile membre.

Expansiunea exporturilor agricole pentru mentinerea si extinderea pietelor externe constituie o importanta componenta a politicilor agricole a tarilor dezvoltate, in special a SUA si Uniunii Europene. Stimularea cererii externe se realizeaza prin mijloace diferite: cresterea competitivitatii marfurilor agricole pe pietele lumii, masuri de reducere a preturilor, vanzarea produselor in cadrul programelor de ajutor alimentar sau credite pe termen lung etc.

Oferta de produse agricole are un comportament specific. Cursul pietei mondiale este puternic influentat de fluctuatiile ofertei si de preturi. Pe termen scurt, oferta este variabila in functie de factorii climatici si de nivelul stocurilor produselor stocabile. Oferta produselor perisabile este in general rigida (fructe, legume) si se impune vanzarea rapida. Pe termen lung oferta este in general stabila, depinzand de dezvoltarea economica si de efectul politicilor agricole in tarile dezvoltate.Piata mondiala a produselor agricole are un caracter rezidual, productia fiind destinata prioritar consumului intern, cu exceptia unor culturi exotice si in anumite limite a unor produse agricole obtinute de catre marii exportatori mondiali.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.