Patrimoniul

Trimis la data: 2010-03-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Ileana_C
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Bunurile unei persoane intocmai ca si drepturile asupra acestora sunt luate in consideratie, de obicei, in mod separat unele de altele. Dar ele pot fi considerate, uneori, in totalitatea lor, fapt care nu se poate sa nu ridice unele probleme provocate de aceasta realitate si deci sa nu aiba consecinte juridice, altele decat in cazul cand sunt considerate in mod izolat. Un ansamblu de bunuri constituie o universalitate, care poate fi numai o universalitate de fapt, dupa cum poate constitui o universalitate juridica. Astfel o persoana in loc sa vanda cartile din biblioteca, in mod separat, vinde intreaga biblioteca, aceasta constituie o universalitate de fapt, constituita prin vointa titularului dreptului asupra acestuia.
O universalitate de fapt corespunde unui ansamblu de bunuri, fara un pasiv corespunzator - cum ar fi o turma de vite. Tot astfel, ar fi o universalitate de fapt un fond de comert, constituit de catre un comerciant si cuprinzand clientela (element de baza al fondului de comert), dreptul de folosinta asupra localului in care isi executa comertul, dreptul de proprietate asupra materialelor si marfurilor etc., dar, in principiu cel putin, fondul de comert nu cuprinde si datoriile corelative (asupra fondului de comert exista controverse, in doctrina).

Sunt unele universalitati de bunuri si de drepturi, constituite prin lege, care sunt deci universalitati juridice. O atare universalitate cuprinde atat un activ, constituit din bunuri si drepturi considerate impreuna, apatinand aceleiasi persoane, cat si un pasiv compus din obligatii (datorii) pe care titularul bunurilor le are fata de alte persoane.

O universalitate juridica (universalitate de drept) constituie patrimoniul unei persoane. In vorbire populara reprezinta averea unei persoane. Tradusa in termeni juridici patrimoniul inseamna totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care le are o persoana si care au o valoare economica, adica pot fi apreciate in bani; sau cu alte cuvinte, totalitatea drepturilor si datoriilor actuale si viitoare, in care drepturile raspund de plata datoriilor. Astfel, o creanta este dreptul pe care il are o persoana numita creditor, de a cere executarea unei prestatiuni; ea reprezinta un element activ al patrimoniului. Iar obligatia debitorului de a efectua o prestatie, constituie un element pasiv al patrimoniului acestuia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.