Patrimoniul si bilantul - fundamente ale logicii contabile

Trimis la data: 2010-09-24
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 65
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Paul Iacobescu
Dimensiune: 105kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Baza legala a organizarii contabilitatii in Romania o constituie legea nr.82/1991 republicata, respectiv legea contabilitatii. Art 1: Regiile autonome, societatile comerciale, institutiile publice, unitatile cooperatiste, asociatii si celelalte persoane fizice care au calitatea de comerciant au obligatia sa realizeze contabilitate proprie. Obiectul de studiu al contabilitatii il constituie patrimoniul entitatilor mentionate anterior.Notiunea de patrimoniu a fost utilizata pentru prima oara de autori francezi de drept civil Planiol si Ripert. Acestia au defenit patrimoniul ca fiind totalitatea drepturilor si obligatiilor unor agenti economici sc samd. Aceasta definitie nemultumea pe economisti pentru ca nu facea referire la bunuri economice, adica la elementelede avere care constituieobiectul Activitarii economice.

Cursuri similare:

Rezulta ca totalul mijloacelor economice aduse de asociati este de 5 milioane lei. Din acest total unitatea patrimoniala detine in deplina proprietate o parte de 3,5 milioane, iar pentru restul de 1,5 milioane ea are obligatii de plata sau datorii. Rezulta faptul ca partea de 3,5 milioane lei provine din surse proprii, iar partea de 1,5 milioane provine din surse straine.Pozitiile din Activ si Pasiv sunt denumite posturi patrimoniale.(ex: postul constructii, postul materii prime, produse finite, postul casa, conturi la banci, clienti, sau, ca Pasiv, capital social , furnizori, credite bancare pe termen scurt, sau pe termen lung daca ne referim la o perioada mai mare de 5 ani).

Echivalentul valoric a acelei parti din mijloacele economice care apartin titularului de patrimoniu este denumit Capital (sau capital social) - legea 361/1990 ca sa vedem care sunt cele 5 forme de organizare a societatilor comerciale. Echivalentul valoric a acelei parti din mijloacele economice pentru care titularul are obligatii de plata sau datorii poarta denumirile de : Furnizori: ce reflecta obligatii de plata catre furnizorii de materii prime aprovinzionate de Credite bancare: ce reflecta obligatii de plata sau datorii fata de bancile imprumutatoare pentru creditele obtinute de la acestea (in exemplu: 1,3 lei)

Contul la banci (in lei, valuta, devize) reprezinta denumirea atribuita disponibilitatilor banesti aflate in pastrare la banci.
Postul clienti reprezinta sumele de bani pe care unitatea le are de primit de la clientii sai in urma livrarii catre acestia de bunuri sau servicii. Sumele de bani de primit sau de incasat poarta denumirea de creante. Se spune ca unitatea are creante sau drept de creanta pe sema clientilor sai.Postul debitori reflecta creante, adica sume de incasat de la alte persoane decat clentii sai spre exemplu: de la un gestionar pentru minusul constatat in gestiunea sa, sau de la o firma careia banca i-a virat din disponibilitatile sale banesti aflate la banca din eroare o suma de bani.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.