Patrimoniul si drepturile patrimoniale

Trimis la data: 2010-06-13
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Ileana Buncescu
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.Notiuni generale despre patrimoniu.Din studiul partii generale a dreptului civil cunoastem ca obiectul dreptului civil - ramura importanta a dreptului privat - il constituie raporturile patrimoniale si nepatrimoniale sau extrapatrimoniale stabilite intre persoane fizice si juridice care se afla intre ele pe pozitie de egalitate juridica. Observam ca o componenta esentiala a obiectului dreptului civil o constituie raporturile patrimoniale.

Cursuri similare:

Este patrimonial acel raport al carui continut este apreciat in moneda (in bani, in arginti, en argents), adica, cu alte cuvinte, este pecuniar. Pentru exemplificare, aratam ca fiind raporturi juridice de drept civil cu continut patrimonial: dreptul de proprietate nascut ca urmare a constituirii unei case; cel nascut din contractul de vanzare-cumparare a unui bun oarecare; cel dobandit de beneficiarul unui legat particular dispus prin testament; cel izvorat din dreptul de a pretinde daune materiale ca urmare a unui fapt cauzator de prejudicii.

Dimpotriva, raporturile juridice care in continutul lor sunt lipsite de o echivalenta economica, valorica, sunt nepatrimoniale. Pentru exemplificare, aratam ca fiind raporturi juridice nepatrimoniale: dreptul la reputatie, la demnitate, la nume, la domiciliu, la sediu etc.Reglementate de normele dreptului civil, atat raporturile juridice civile patrimoniale cat si cele nepatrimoniale, sunt privite in armonie, ele, chiar clasificate si caracterizate distinct, nu sunt opuse unele altora.

Dupa cum am aratat, ele formeaza obiectul general al raportului juridic civil, putandu-se transforma sau unul dintre ele constituind premisa altuia. Astfel, atingerea adusa demnitatii sau onoarei unei persoane - care intra in categoria drepturilor civile nepatrimoniale - poate sa atraga dupa sine reparatii in echivalent banesc, echivalari patrimoniale.

Dintre drepturile si obligatiile subiective care alcatuiesc raportul juridic civil, numai acelea care au o valoare economica prezinta importanta pentru conturarea notiunii de patrimoniu.

2.Dispozitii legale care fac referire la patrimoniu. Observam ca nu exista in vreun text legal o abordare exhaustiva si nici o definitie legala a notiunii de patrimoniu. Codul civil roman si diferite acte normative fac o serie de referiri la acesta. In ce priveste Codul civil, potrivit art.781, creditorii defunctului pot cere separatia patrimoniului defunctului de acela al mostenitorului sau.

Aceasta masura este destinata sa previna confuziunea celor doua patrimonii, care ar avea ca efect sa-l puna pe creditorul defunctului sa vina in concurs cu cei ai mostenitorului si invers, ceea ce ar insemna sa suporte riscurile eventualei insolvabilitati. Atunci cand exista indoieli cu privire la solvabilitatea patrimoniului succesoral, mostenitorii au posibilitatea acceptarii mostenirii sub beneficiu de inventar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.