Pepiniera Pomicola

Trimis la data: 2010-05-17
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 6.57 / 10
Downloads: 12
Autor: Cristian Turcea
Dimensiune: 16kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pepiniera pomicola reprezinta o exploatatie comerciala distincta care se amplaseaza intr-o zona pomicola importanta ,cu traditie in cultivarea speciilor pomicole si care sa corespunda anumitor cerinte privind cresterea si dezvoltarea pomilor , precum si a cerintelor privind latura social-economica.Pepiniera reprezinta o unitate economica specializata in producerea si comercializarea pomilor si arbustilor fructiferi ,putand fi considerata o cresa pomicola in care se cresc si se formeaza pomii.

Cursuri similare:

Materialul saditor pomicol se produce in pepiniere autorizate,bine dotate,coordonate de personal cu cunostinte stiintifice si tehnice superioare, capabile sa produca un material saditor valoros,in ton cu dezvoltarea moderna a pomiculturii.

Materialul saditor necesar extinderii si modernizarii plantatiilor pomicole trebuie sa aiba o inalta valoare biologica,sa fie liber de boli si daunatori,sa fie garantat din punct de vedere al autenticitatii soiurilor si portaltoilor si sa corespunda standardelor in vigoare.

Amplasarea pepinierei
Amplasarea pepinierei pomicole va tine cont de conditiile climatice ale zonei , respectiv de fertilitatea naturala a terenului , de relief si expozitie,posibilitatile de irigare , distanta fata de caile de acces si pietele de desfacere ,posibilitatea asigurarii fortei de munca.
In privinta temperaturii ,sunt preferate izotermele de 8,5-11grade C ,evitandu-se zonele cu temperatura minima absoluta ,sub - 25 grade C.In zonele cu temperaturi minime absolute exista pericolul degerarii materialului saditor ,soiurile si portaltoii fiind in general sensibili la temperaturile scazute.

Pepiniera are nevoie de un regim pluviometric bogat si bine repartizat in cursul perioadei de vegetatie ,suma precipitatiilor anuale trebuind sa fie cuprinsa intre 550-700,iar umiditatea relativa a aerului de 65-70%.Pepinierele trebuie sa fie prevazute cu sistem propriu de irigare care va asigura necesarul de apa in perioadele critice,absenta apei putand compromite partial sau total cresterea plantelor ,avand efecte negative asupra materialului saditor.

Solurile adecvate pentru infiintarea pepinierei pomicole sunt cele de tip aluvionar ,cernoziomurile si solurile brun-roscate de padure ,cu o fertilitate naturala ridicata,profunde,structurata,bine aerate ,cu apa freatica sub 1,5 m adancime.Terenul trebuie sa fie plan sau cu o panta uniforma de maxim 6% cu expozitie spre sud sau sud-est ,ferit de vanturile puternice care pot provoca dezbinarea de la punctul de altoire sau deshidratarea varfului lastarilor,mai mult iarna spulbera zapada si predispun la inghet mugurii altoi sau samburii din scoala de puieti.

Se vor evita zonele cu grindina ,deoarece acestea provoaca pagube imense prin ruperea lastarilor,ranirea scoartei ,adesea putand compromite intreaga cantitate de material saditor.Starea fitosanitara a zonei este foarte importanta pentru reusita producerii unui material saditor de calitate,evitandu-se locurile infectate cu boli si daunatori de carantina,in general terenurile cultivate cu alte plante pomicole.
Pepiniera are nevoie de o amplasare strategica,in centrul zonei deservite,langa reteaua de drumuri si cai ferate,intr-o zona pomicola cu traditie care sa asigure personal cu experienta si pasiune privind meseria de pomicultor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.