Perceptia - intre receptivitate pura si reactivitate

Trimis la data: 2010-11-26
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 1
Autor: Antonia Chelaru
Dimensiune: 389kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin actul perceptiei suntem conectati informational la evenimentele din mediul fizic, din cel economic, din mediul cultural etc. Experienta perceptiva, structurile perceptive si perceptiile fac posibila receptarea unui mesaj, indiferent de natura acestuia (tactil, sonor, scris, iconic, etc.). In acest sens, perceptia este constitutiva atat cunoasterii cat si comunicarii. Structurile perceptive sunt responsabile de prelucrarea la un prim nivel a informatilor oferite de obiectele, evenimentele sau mesajele asupra carora ne focalizam atentia (dar nu numai!).

Cursuri similare:

Daca ar fi sa alegem o definitie a perceptiei, ne-am opri fie la cea formulata de J.M. Baker: perceptia este "un proces complex prin care individul selecteaza, organizeaza si interpreteaza stimulii senzoriali intr-o imagine semnificativa despre lume" , fie la cea formulata de R.L. Gregory: perceptia este "o cautare dinamica a celei mai bune interpretari a informatiilor disponibile" . Meritul acestor definitii este acela de evidentia caracterul activ, dinamic, al experientei perceptive.

(A) Perceptia nu este un fenomen pur pasiv. Multa vreme filosofii si psihologii au crezut ca perceptiile sunt explicabile prin raportare exclusiva la senzatii: perceptiile erau intelese drept molecule alcatuite din atomii unor senzatii pure, iar mintea umana era asemanata unei coli albe de hartie ce se umplea in timp cu "literele" senzatiilor. Cu alte cuvinte, geneza unei perceptii era pusa in legatura doar cu informatia achizitionata prin intermediul senzatiilor, prin activitatea celor cinci organe de simt.

De pilda, John Locke credea ca simturile noastre, luand contact cu diverse lucruri exterioare, introduc in minte perceptii ale acestora, perceptii specifice fiecarui tip de simt in parte. Astfel, omul ajunge in posesia unor idei simple precum "alb", "galben", "dulce", "amar", "rece", "cald" etc. care exprima ceea ce filosoful englez numeste calitati sensibile. Senzatia (sau simtul extern), denumirea generica, filosofica a simturilor si structurilor perceptive, era gandita, in esenta, drept o facultate pur receptiva si era vazuta de filosoful englez drept principala sursa a cunoasterii omenesti .

Dar formarea unei perceptii nu este un fenomen eminamente pasiv. Asa cum subliniaza si Jean-Noel Kapferer, "perceptia este rezultatul analizei si sintezei provenind din doua surse: stimularea senzoriala externa si memoria. Perceptia actioneaza mai degraba prin teste succesive asupra a ceea ce ar putea reprezenta stimularea senzoriala. Formarea ipotezelor si a acestor teste tin deci de un demers constructiv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.