Perceptia subliminala - procesarile inconstiente de informatie

Trimis la data: 2010-11-24
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 1
Autor: Antonia Ulete
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asa cum am constatat in cursul precedent, incercarile de modelare a experientei perceptive pleaca, de cele mai multe ori, de la premisa ca fenomenul perceptiei presupune existenta atentiei si a constientizarii. Altfel spus, nu am putea realmente percepe o entitate anume daca nu i-am acorda atentie (fie ea si involuntara!) si daca nu am fi constienti de prezenta sa in imediata noastra apropiere.

Cursuri similare:

Totusi, exista cercetari experimentale si teorii care sustin faptul ca pot exista perceptii care scapa atentiei si constiintei noastre; aceste perceptii ar putea sa furnizeze mintii noastre informatii apte sa modifice ne opiniile, cat si comportamentele. Daca aceasta ipoteza este plauzibila, vom incerca sa stabilim in cele ce urmeaza.

(A) Ce este perceptia subliminala? Inainte de a contura teoretic posibilitatea fenomenului perceptiei subliminale, trebuie sa oferim o definitie acestui gen de experienta si, in plus, trebuie sa o distingem de perceptia incidentala. Astfel, vom numi perceptii subliminale acele inputuri senzoriale in sistemul nervos care fie sunt sau reprimate de constient, fie sunt inconstiente. Specificul perceptiei subliminale este acela ca, in ciuda faptului ca stimulii au intensitati mult mai mici decat cele care ar permite discriminarea constienta, sistemul nervos este capabil sa ofere anumite raspunsuri la nivelul modificarii opiniilor sau comportamentului.

Cu alte cuvinte, fenomenul perceptiei subliminale presupune posibilitatea oferirii de catre organismul uman a unui raspuns la un stimul perceput inconstient. Eriksen crede ca nu toate actele de perceptie in care subiectul nu constientizeaza obiectul perceput sunt perceptii subliminale. Astfel, el crede ca exista si perceptii incidentale; acestea se produc atunci cand "stimulii au o intensitate suficient de mare pentru a fi perceputi constient (avand intensitatea deasupra pragului standard), insa subiectul nu este atent la acesti stimuli, astfel ca nu poate relata verbal nimic, in mod constient, legat de ei" .

Exista mai multe categorii de stimuli care pot genera perceptii subliminale. Astfel, dupa Greenwald, putem identifica cel putin trei categorii distincte de stimuli subliminali: cei care au niveluri mici de energie, cei care au o durata extrem de scurta si cei care sunt insotiti de alti stimuli mascati, care reusesc sa reduca perceptibilitatea stimulului-tinta . Cele mai multe dintre experimentele intreprinse pentru intelegerea dinamicii acestui fenomen au utilizat drept stimuli cuvintele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.