Peretele celular si diviziunea celulara

Trimis la data: 2010-06-03
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Carmen Frinca
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sunt legate de specializarea celulelor si de rolul pe care ele il indeplinesc in procesele citologice.Cutinizarea si cuticularizarea. Consta in impregnarea si acoperirea peretilor externi uneori si a celor radiali si tegumentali ai celulelor epidermice cu o subst groasa numita cutina impermeabila. Cutina se dispune in interiorul peretilor sau traverseaza membranele celulozice si in contact cu aerul se oxideaza si formeaza un strat protector numit cuticula.
Lignificarea. Determinata de impregnarea per cel cu lignina care mareste duritatea si rezistenta peretelui. De obicei, produce moartea celulei care isi pastreaza numai un rod mecanic, fapt pt care acest proces se intalneste la celulele tesutuli de sustinere (sclerenchimatic), fibre lemnoase. Cel lignificate isi pierd elasticitatea, devin rigide, marind rezistenta necesara plantelor pt sustinerea ramurilor, frunzelor.

Suberificarea. Impregnarea spatiilor dintre microfibrile cu o subst numita suberina formata dintr-un complex lipidic ce ii confera impremeabilitate pt apa si gae. Cel suberificate mai si formeaza un tesut de aparare numit suber (la arbori, arbusti). Cerificarea. Impregnarea cu ceara vegetala a cel epidermice. Se intalneste la frunze, tulpini si fructe. Impermeabil pt gaze si apa. Mineralizarea. Impregnarea cu subst minerale ca: SiO2, CaCO3. In tulpinile gramineelor, la ciuperci, la diatomee.

Gelificarea. Consta in imbibarea cu apa a comp pectici din lamela mijlocie, intregul perete celular devenind o masa maleginoasa. Peretele se umfla si aceste subst se transf in mucilagii sau gume, asa cum se intalnesc in tegumentul unor plante: porumb, urda-vacii. Lichefierea. Un proces de dizolvare si disparitie a peretelui celular. Nurmal se intalneste in cursul diferentierii traheelor si laticiferelor la care peretii la celulele suprapuse sunt lichefiati. Procesul are loc in prezenta unor enzime.

Punctuatiunile. La majoritatea plantelor ingrosarile peretelui secundar se fac centripet de la peretele primar spre int cel. La formarea per sec depunerile de celuloza nu se fac in dreptul porilor per primar, formand microcanale suprapuse numite punctuatiuni: simple sau areolate.
Cele simple apar ca niste canalicule simple sau ramificate de forma cirulara sau lenticulara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.