Performantele economiei europene in context global

Trimis la data: 2010-05-29
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Vladimir Ghenea
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In prezent, economia mondiala este dominata de trei zone principale: America de Nord si in mod special SUA, Uniunea Europeana si Asia de Est si Sud-Est, reprezentata de Japonia, tara cea mai dezvoltata din regiune.
Analiza raporturilor de forte dintre aceste trei centre de putere, pe baza mai multor criterii, este deosebit de interesanta, oferind o imagine mai completa a echilibrului economic mondial prezent dar si viitor.

Cursuri similare:

Un prim criteriu il reprezinta suprafata. Din acest punct de vedere, Statele Unite ale Americii detin suprematia, cu o suprafata de 9.364 mii kmAC , urmate de Uniunea Europeana cu 3.892 mii kmAC si de Japonia cu 377,9 mii kmACTeritoriul SUA este, asadar, de cca doua ori mai mare decat al UE si Japoniei la un loc, fiind, in plus, foarte bogat in resurse ale solului si subsolului, ceea ce explica, partial, pozitia SUA de prima putere mondiala.

Uniunea Europeana si Japonia sunt dezavantajate, din acest punct de vedere, nu numai in ceea ce priveste suprafata propriu-zisa, dar si cu privire la inzestrarea cu resurse.Factorul demografic prezinta interes atat in calitate de principal factor de productie, cat si de consumator de bunuri si servicii, determinand dimensiunea pietei interne a fiecarui centru de putere. Sub acest aspect, pe primul loc se situeaza Uniunea Europeana cu o populatie de 453.700.000 locuitori, urmata de SUA cu 289.000.000 locuitori si Japonia cu 127.000.000.

Suprematia UE in privinta numarului de locuitori este relativa, avand in vedere ca, o data cu dezvoltarea NAFTA, la populatia SUA se va adauga cea a Canadei de 32 milioane locuitori si a Mexicului de 99,2 milioane locuitori, iar decalajul dintre America de Nord si UE se va reduce considerabil. In plus, zona Asiei de Est si Sud-Est implica in primul rand populatia Chinei, cea mai numeroasa din lume, dar care va avea un rol cu adevarat important numai in cazul modernizarii si dezvoltarii tarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.