Personajele in opera lui Bulgakov - Maestrul si Margareta

Trimis la data: 2010-10-11
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 327
Autor: Horia Stroe
Dimensiune: 15kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Maestrul si Margareta este, la primul nivel al lecturii o carte ciudata. Intr-un plan Diavolul insusi rascoleste un oras linistit si monoton, Moscova, iar in alt plan, Hristos isi cunoaste si aproape ca se imprieteneste cu cel ce ii va fi calau, Pilat din Pont.
Orasul este coplesit de mefienta iluzionistului Woland, Satana cu chip de om (motiv intalnit si la alti rusi, de pilda Leonid Andreev). Dragostea Maestrului pentru Margareta isi gaseste un sfarsit abrupt in constrangerile societatii.

Cursuri similare:

El, scriitorul ratat al romanului absolut. Ea, claustrata in prejudecatile societatii moscovite, fortata sa conserve o casnicie cu un barbat pe care nu-l iubeste. Dragostea lor devine drama care il arunca pe el in mrejele nebuniei si pe ea in bratele mereu deschise ale Diavolului.

In trecut, Iisus isi traieste judecata. Candoarea si intelepciunea lui nu reprezinta nimic in fata omului pornit sa infaptuiasca metodic raul. Este un plan arid, al lipsei de speranta, al neputintei binelui in fata raului absolut. Cele doua planuri se intretaie, caci disperarea, nevoia de iubire si mantuire, dar si jocurile parsive ale lui Woland ii fac pe

Maestru si pe Margareta sa-si depaseasca statutele de oameni obisnuiti. Iluzionistul acopera cu figura sa iconica planul terestru, evocat de Moscova secolul XVIII, dar Iisus domina implacabil planul cosmic, evocat de transpunerea neobisnuit de vie a Bibliei. Tot ceea ce ramane nespus in imediatul pervertit de Woland, este intarit in transcendentul purificat de Hristos

Cea mai importanta opera a lui Bulgakov a fost Maestrul si Margareta. Opera este o fantezie despre diavol, deghizat intr-un profesor, care cauzeaza haosul in oras. Cartea lui a fost inabusita deoarece Bulgakov a refuzat sa faca schimbarile cerute de autoritati. Desi Bulgakov inca mai facea modificari la romanul lui aflandu-se pe patul de moarte , cu ajutorul nevestei, opera lui a fost finalizata in cele din urma. Prima editie sovietica a fost publicata in anii 1966-1967, iar o editie mai mare a aparut in anul 1973, iar o revizie completa atextului in 1989.

Actiune romanului are loc pe trei planuri, fiecare din ele oferind comentarii despre celelalte.partea istorica a naratiunii este situata in Ierusalim , unde Pilat din Pont condoamna la moarte un om , pe nume , Jeshua, stiind ca acesta este nevinovat.. Naratiunea contemporana este plasata in Moscova , unde locuiesc Maestrul si Margareta, si unde Maestrul a scris u roman despre Pilat.

Al treilea plan fantastic al romanului prezinta lumea demonica si Diavolul. El apare in Moscova cu o suita mare printer care si un pisoi negru, urias. Diavolul, Woland, este vazut mai mult ca un agent al binelui , in mod neconventional. Mai mult, personajul lui Iisus, pe nume Yeshua, nu este foarte biblic.

Temele religioase si filosofice si examinarea libertatii artei se invart in jurul patrunderii diavolului in viata moderna a Moscovei si in jurul crucificarii lui Hristos. Discurusri interactive si competitive din domeniul stiintei , religiei, literaturii, istoriei si politicii, complica mai mult sirul narativ Mestrul isi arde manuscrisul si se retrage la un azil de nebuni. Dragostea Margaritei pentru Maestru deriva din pactul ei cu Satana.

"Maestrul si Margareta" este incarcata cu personaje interesante, comice, sensibile,care provoaca intriga adeseori. Multe personaje sunt create pe baza unor prototipuri din viata de zi cu zi care aveau un rol activ de cenzori de opere literare sau erau implicati in arestare scriitorilor. Pentru unele personaje Bulgakov s-a inspirat din viata oamenilor care traiau cu el in acelasi mediu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.