Perspective asupra comunicarii de afaceri

Trimis la data: 2010-11-19
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina Dumitru
Dimensiune: 65kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Tema comunicarii este revendicata de numeroase discipline stiintifice, fiecare aducand in discutie perspectiva si limbajul propriu. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care specialistii n-au reusit sa cada de acord asupra unei definitii unanim acceptate a procesului de comunicare. Din acest motiv, o cale mai accesibila pentru a intelege natura procesului de comunicare este de a prezenta elementele componente si etapele desfasurarii sale.

Cursuri similare:

1.1 Elementele procesului de comunicare
Principalele elemente ale procesului de comunicare sunt: emitatorul, receptorul, mesajul, limbajul (sau codul), canalul de comunicare, efectul.

1.1.1. Participantii
Emitatorul reprezinta sursa mesajului si poate fi un individ, un grup sau o entitate colectiva (de exemplu : un ziar, o intreprindere) iar receptorul este entitatea care primeste mesajul si il interpreteaza. Ei sunt participantii la procesul de comunicare (comunicatorii).Si organizatia comunica. In calitate de emitator transmite mesaje publicului, prin modalitati diferite, de pilda: prin produsele sale, prin comportamentul managerilor si angajatilor, prin reclama, prin comunicate de presa etc. In calitate de receptor, intreprinderea colecteaza informatii, de exemplu atunci cand este cercetata piata, sunt culese informatii despre mediul extern, sunt "ascultati" cumparatorii si alti parteneri de afaceri.

1.1.2 Mesajul
Mesajul reprezinta o referire la un referent din realitatea inconjuratoare (adica la persoane, obiecte, situatii, evenimente etc.). De exemplu, cand cineva spune : A© Usa este deschisa A>> referentul este usa, despre care se spune ceva (ca este deschisa). Mesajul include informatii diverse iar adesea cei doi termeni A© mesajA>> si A© informatiiA>> sunt folositi intersarjabil.O distinctie importanta intre tipurile de informatii cuprinse in mesaj este facuta de Albrecht si Boshear (1974) , care impart informatiile in:fapte (informatii factuale), care sunt informatii obiective, pe care le credem deoarece pot fi verificate cu usurinta ("Vanzarile au crescut cu 10%") sau le putem presupune adevarate pe baza cunostintelor si experientei noastre anterioara ("Pamantul este rotund").

Opinii. Opiniile sunt informatii despre realitatea noastra subiectiva - pareri, punctele de vedere despre fapte -, care aduc un element subiectiv in comunicare ("Cresterea vanzarilor cu 10% este sub posibilitatile noastre").Sentimente. Sentimentele reprezinta raspunsurile emotionale la fapte si opinii. ("Directorul comercial este respinsabil pentru aceasta situatie necorespunzatoare")Valori.

Valorile sunt opinii cu un grad mare de generalizare despre lumea inconjuratoare.Este important ca participantii la actele comunicationale din mediul profesional sa poata face distinctie intre aceste componente ale mesajului, mai ales cand iau decizii. Adesea faptele si opiniile se confunda. De exemplu, afirmatia "Piata noastra este in crestere" poate fi o informatie factuala bazata pe un recent studiu de piata sau doar opinia directorului de marketing, rezultat al experientei, judecatii si intutiei sale.

Deosebirea intre opinii si fapte nu este tratata la fel in comunicarea cotidiana. In conversatia obisnuita, limitarea la fapte saraceste comunicarea si nu incurajeaza dezvoltarea unei relatii bune intre interlocutori. Oamenii sunt interesati sa afle gandurile si trairile semenilor sai si de aceea participantii la conversatie, pe masura ce capata o incredere reciproca mai mare, vor introduce tot mai multe referiri la opiniile si sentimentele personale (autodezvaluire, feedback personal).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.