Perspectivele ale sistemelor integrate de productie agroalimentara

Trimis la data: 2010-07-18
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_E
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Integrarea Romaniei in spatiul economic European este conditionata de insusirea si aplicarea unor principii deja experimentate, care au condus la cresterea calitatii vietii membrilor societatilor deja cuprinse in comunitatea europeana.
In acest complex, agricultura si industria alimentara sunt domenii conexe, interconditionate, care pot fi determinante pentru succesul programului de integrare a Romaniei in marea familie europeana.

Cursuri similare:

Conceptual, un sistem de productie agroalimentara poate fi considerat unitate care asigura un ciclu intern de operatii: obtinerea de materii prime-procesarea materiilor prime-vanzarea produselor si subproduselor rezultate. Fiecare operatie determina obtinerea de profit, in ansamblu sau pe componente. Este situatia fericita si dezirabila, cand sistemul se dezvolta, dar pot exista si situatii nedorite, cand integrarea determina consumarea propriilor resurse, chiar produce pagube, iar in final intreprinderea trebuie inchisa.

In mod normal, este vorba despre o integrare pe verticala, intr-un sistem inchis, datorita limitelor impuse prin regulile administrative si stilul managerial.
Conditiile determinate de marea extindere europeana genereaza probleme pentru economiile nationale ale tarilor componente, indiferent de pozitia la startul integrarii (membra a comunitatii economice, tara integrata, aderata recent sau in curs de aderare, preaderare etc.).
O problema principala este determinata de costuri.

Tarile componente ale matricii de baza au de suportat in majoritate costurile integrarii celorlalte tari (sustinerea unor programe de sprijin nerambursabil din partea UE
pentru pregatire, de tipul PHARE, ISPA, SAPARD etc., pentru asistenta pre-aderare - in perioada 2000-2006, in valoare de 22 miliarde euro -, respectiv programe de asistenta pentru noile state membre, in aceeasi perioada, in valoare de peste 58 miliarde euro).

Desigur ca integrarea presupune costuri si pentru statele care se adauga matricei de baza, structurate in doua categorii: costuri de aderare si costuri de neaderare, in acord cu optiunea fiecarei tari independente din punct de vedere decizional.
Costurile de aderare sunt de tipul costurilor sociale, de restructurare a unitatilor productive, retehnologizare a intreprinderilor, creare a unor structuri si sisteme associative.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.