Perspectivele modificarii nivelului de impunere in tarile europene

Trimis la data: 2010-11-09
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ioana_S
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Interdependentele dintre state si importanta legaturilor dintre ele au crescut si s-au extins intr-o modalitate fara precedent in istorie. In contextul globalizarii, mobilitatea factorilor de productie poate genera presiuni asupra guvernelor de a reduce fiscalitatea astfel incat tarile lor sa ramana atractive.
Reducerea cotelor de impunere in multe tari membre ale Uniunii Europene, in ultimii ani, pare sa constituie un suport pentru ipoteza competitiei dintre state. Politica fiscala ramane unul dintre instrumentele aflate la dispozitia guvernelor in efortul lor de a influenta propriile economii. Pentru a-si pastra economiile atractive, multe dintre noile state membre au recurs la reducerea cotelor de impunere.

Cursuri similare:

Statele vestice se tem de faptul ca aceasta reducere va atrage companiile care vor lua cu ele locuri de munca si investitii. Aceste tari au propus o armonizare a fiscalitatii, in special o armonizare a sistemelor de impunere a societatilor de capital.
Reforma fiscala in Romania (2005) a fost prezentata initial ca relaxarea fiscala necesara sustinerii intreprinzatorilor privati, atragerii investitiilor straine si stimularii liberei initiative, ceea ce ar trebui sa conduca la consolidarea si dezvoltarea economiei de piata in Romania, una dintre principalele cerinte impuse Romaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana.

Globalizarea economiei mondiale, progresul realizat in liberalizarea cometului si expansiunea fluxurilor de capital au facut mai facila miscarea bunurilor, serviciilor, fortei de munca si capitalurilor peste granitele naturale. Ca o consecinta, contribuabilii au mai multe posibilitati de a evita impunerea ridicata dintr-o tara prin mutarea sursei impunerii in tari cu niveluri ale fiscalitatii mai reduse, astfel incat oportunitatile de crestere economica se muta dintr-o tara in alta. Concurenta fiscala apare in momentul in care guvernele sunt incurajate sa diminueze sarcinile fiscale in scopul atragerii investitiilor straine directe, a investitiilor financiare sau pentru realizarea altor obiective ale politicii lor economice.

Impunerea veniturilor creaza mari dificultati intr-o economie deschisa, din moment ce exista o competitie mondiala in atragerea investitiilor. Astfel, cele mai multe state au inceput reforma politicilor lor fiscale pentru a-si imbunatatii competitivitatea pe plan international. Trebuie mentionat, insa, ca sarcina fiscala nu reprezinta decat o parte din formula complexa care descrie competitivitatea nationala, alaturi de costul fortei de munca, flexibilitatea acesteia, nivelul pregatirii profesionale, stabilitatea politica si legislativa etc.

In conditiile eliminarii barierelor in calea miscarii libere a capitalurilor si fortei de munca, Uniunea Europeana ilustreaza cel mai bine rolul competitiei prin taxe. Un exemplu concret il reprezinta Irlanda. Din cea mai saraca tara a Comunitatii in momentul aderarii, in anul 1972, Irlanda a devenit una dintre cele mai bogate in numai trei decenii. In mod evident unul din principalii factori care au determinat aceasta evolutie l-a constituit apartenenta la Uniunea Europeana si sprijinul insemnat pe care l-a primit de-a lungul timpului. Spre deosebire de alte state (Grecia, Portugalia, Spania) care pe parcursul aceleiasi perioade si in conditii similare nu au inregistrat aceleasi niveluri ale prosperitatii ,
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.