Piata creditului pe termen scurt si intermedierea financiara

Trimis la data: 2010-11-02
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana_T
Dimensiune: 141kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In indeplinirea functiilor lor, institutiile de credit desfasoara anumite operatiuni specifice, delimitate, dupa sensul lor, in pasive si active.
Operatiunile pasive sunt cele prin care bancile isi constituie resursele:
1) Operatiuni de constituire si completare a capitalului propriu - detin o pondere redusa in totalul operatiunilor pasive (8 - 12%). Fiind in marea lor majoritate societati pe actiuni, bancile isi fomeaza capitalul propriu prin emisiunea si subscrierea de actiuni. Completarea acestuia se realizeaza pe seama fondurilor de rezerva constituite prin repartizarea unei parti din profit.
2) Operatiunile de depuneri - reprezinta principalele operatiuni pasive ale bancilor. Depunerile pot fi la vedere sau la termen si pot fi constituite de agenti economici de populatie, precum si de alte banci.

Cursuri similare:

Depozitele la vedere prezinta o mare elasticitate, in sensul ca depunatorii pot dispune in orice moment utilizarea lor pentu platile prin cont sau retragerile din cont. Acestea inregistreaza, insa, un anumit sold mediu permanent, care poate fi folosit in procesul creditarii. Depozitele la vedere se realizeaza, de regula, in conturile curente, prin care agentii economici isi desfasoara operatiunile de incasari si plati (operatiunile de casierie).

Depozitele la termen se realizeaza prin conturi de depozite (de economii), creand o baza sigura de fructificare in procesul de creditare, pe termene corelate cu natura si durata acestor resurse.
3) Operatiunile de imprumut - pot fi operatiuni de rescont, de imprumut pe gaj de cambii sau de imprumut prin pensiunea cambiilor, de la alte banci, banci de scont sau, de regula, banca de emisiune. Similar rescontului sunt operatiunile de lombardare, operatiuni de imprumut pe garantii de efecte publice (obligatiuni si bonuri de tezaur), prin care banca comerciala obtine de la banca de emisiune resurse pe termen scurt.
4) Alte operatiuni pasive: emiterea de certificate de depozit (pentru acoperirea unor goluri temporare) sau de obligatiuni (pentru procurarea de resurse pe termen mediu si lung).

Banca atrage resursele disponibile pe piata financiara si le utilizeaza in principal la acordarea de credite, plasarea in titluri (bonuri de tezaur, certificate de trezorerie etc.) sau constituirea de depozite la alte banci. Constituirea resurselor presupune costuri pentru bancile comerciale, materializate in dobanzile platite la depozitele si imprumuturile atrase.

Atragerea de depozite interbancare reflecta depozitele constituite de alte banci la banca respectiva. Acestea pot fi depozite la vedere ale bancilor: (cel mult egale cu o zi lucratoare), la termen (pe un termen fix, pentru care durata initiala este mai mare decat o zi lucratoare) si colaterale. Depozitele colaterale sunt constituite de alte banci sub forma de garantie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.