Piata financiara internationala

Trimis la data: 2010-03-31
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar_D
Dimensiune: 51kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Relatiile economice internationale se desfasoara sub forma unor schimburi de marfuri si servicii intre firme situate in state diferite sau chiar intre state ca atare. Orice schimb de bunuri sau utilitati presupune un proces de transfer de proprietate care se face, de regula, contra unei alte utilitati, dar, de cele mai multe ori, contra unei marfi universal valabile - banii, monede cu circulatie si garantie internationala.
Pe aceasta cale, intre economiile nationale se creeaza raporturi banesti, ca urmare a participarii la circuitul economic mondial, care asigura o anumita distribuire si chiar redistribuire a produsului mondial de bunuri si servicii - denumite generic relatii valutare si financiare.
Relatiile financiar valutare cuprind atat legaturile derivate din schimburile de marfuri, cat si relatiile de credit international si transferurile de capital, asigurarile internationale etc.
Prima conditia a unor astfel de relatii consta in existenta unui anumit mijloc de plata recunoscut si acceptat de toate economiile nationale, adica a unei monede sau valute cu circulatie internationala, garantata de un anumit for-stat sau organizatie cu o banca specializata in acest scop si acceptata sau recunoscuta de alte state, toate acceptand convertibilitatea acesteia in bunuri si servicii sau chiar in aur.

Participarea statelor si diferitelor organisme la activitatea de schimburi economice internationale atrage dupa sine formarea relatiilor financiar-valutare ca relatii banesti exprimate in diferite valute.
Relatiile financiare internationale contribuie la realizarea circuitului economic mondial dintre economiile nationale si diferitele institutii si organisme internationale privind schimburile de marfuri, schimburile de servicii, cooperarea tehnico-stiintifica, internationala, constituirea si utilizarea resurselor financiare de creditare si finantare.

O functie importanta a relatiilor financiar-valutare o constituie continutul economic al relatiei de repartitie care are loc pe plan international.Astfel, prin relatiile financiare internationale se realizeaza dezvoltarea si modernizarea economiilor si actiunilor social-culturale nationale, sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare, acordarea de ajutoare, imprumuturi pentru diferite termene, participarea la diferite organizatii si institutii internationale.

Resursele financiare care stau la baza relatiilor financiare internationale se constituie din disponibilitatile caselor de economii si ale bancilor, din resursele banesti ale agentilor economici, resursele financiare ale diferitelor institutii si organisme internationale, resursele financiare existente la nivelul guvernelor.
O alta functie o reprezinta relatia de creditare privind constituirea si repartizarea resurselor de creditare pe plan international. Resursele de creditare se constituie de la organismele bancare nationale si internationale, de la persoane juridice si fizice. Creditele se acorda pentru diferite scopuri pe termen scurt, mijlociu si lung.

Aceste functii se realizeaza prin sistemul financiar-valutar, care se ocupa cu constituirea si dirijarea resurselor financiar-valutare, potrivit principiilor si normelor in vigoare.
Sistemul financiar-valutar international este format din Fondul Monetar International (FMI), Banca Reglementelor Internationale (BRI), Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD); Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), precum si din sistemele financiar-bancare constituite la nivelul fiecarei tari membre la unul din organismele bancare mentionate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.