Piata fortei de munca - componenta a sistemului economic

Trimis la data: 2010-04-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Suzana_F
Dimensiune: 273kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Piata muncii, prin specificul sau, reprezinta un complex de relatii
in care se regasesc raporturile sociale dintre fiintele umane si
evolutia lor in timp si spatiu.
Confruntarea dintre cererea si oferta de forta de munca intr-un
anumit interval de timp si intr-un anumit spatiu, care se finalizeaza prin
vanzarea cumpararea de forta de munca, in schimbul unui pret numit
salariu, poarta denumirea de piata a muncii.

Cursuri similare:

Fiecare piata are cumparatori si vanzatori, iar piata muncii nu este o
exceptie. Intrucat exista atat de multi cumparatori si vanzatori de munca la un moment dat, deciziile care se iau sunt influentate de deciziile si comportamentul altora. De exemplu, daca o firma mareste salariile, o alta firma va face la fel pentru a-si mentine capacitatea de a atrage si pastra forta de munca.

Piata muncii este deci compusa din vanzatori si cumparatori de
munca. Unii dintre participanti pot sa nu fie activi la un moment dat, in sensul cautarii de noi locuri de munca sau noi angajati, dar in oricare zi alte sute de firme si muncitori vor fi "pe piata", incercand sa incheie tranzactii. Daca vanzatorii si cumparatorii se cauta unii pe altii in toata tara pentru a incheia tranzactii de forta de munca, se poate vorbi de o piata nationala a fortei de munca.

In cazul in care vanzatorii si cumparatorii tranzactioneaza
forta de munca pe plan local, ne referim la o piata locala a muncii.
Sub aspect geografic, piata muncii se poate referi la o zona mica
(chiar o localitate), la o zona mare (regiune), sau chiar la economia
nationala. Acest fapt este legat si de pregatirea, calificarea fortei de munca. In cazul fortei de munca necalificate sau de calificare inferioara, raza de actiune este mica, nevoile putand fi satisfacute la nivelul unei localitati.

Pe masura ce nivelul de calificare a fortei de munca creste, forta de munca cu calificare mai ridicata este mai rara, aparand necesitatea extinderii razei de actiune a pietei fortei de munca. Aceasta corelatie este exprimata grafic in figura 3.1. Anumite piete ale muncii, in mod particular acelea in care vanzatorii de forta de munca sunt reprezentati de un sindicat sau de o alianta, opereaza sub un set formal de reguli care guverneaza partial relatia de vanzare -
cumparare.

In tari in care miscarea sindicala este foarte puternica, firmele trebuie sa faca angajari la sediul sindicatului, de pe listele oferite de acesta, cu membrii eligibili ai sindicatului. Cand exista un set formal de reguli si proceduri care guverneaza si impun anumite restrictii asupra tranzactiilor de forta de munca intr-o firma, se spune ca exista o piata interna a muncii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.