Piata interna a UE

Trimis la data: 2009-10-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina Mileescu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Inainte de a intra in analiza propriu zisa a acestei teme, se impune o clarificare a termenilor. Pentru desemnarea "Pietii Interne" in literatura de specialitate, se folosesc termeni diferiti, avand insa acelasi continut. Englezii vorbesc despre "Internal Market" (Piata Interna) sau "Single Market" (Piata Unica). Francezii spun "Marche Interieur" sau Marche Unique". Pentru simplificare, noi vom folosi, in cursul de fata notiunea "Piata Interna a Uniunii Europene" (pentru a o deosebi de piata interna a statelor).

Cursuri similare:

Obiectivul realizarii unei mari piete pentru a creste prosperitatea tarilor membre ale Comunitatii Economice Europene fusese inscris deja in Tratatul de la Roma. In art. 2 se arata: "Comunitatea are ca misiune, prin realizarea unei piete comune si apropierea politicilor economice ale statelor membre, sa promoveze o dezvoltare armonioasa a activitatilor economice in intreaga Comunitate, o expansiune continua si echilibrata, o stabilitate sporita, o crestere accelerata a nivelului de trai si relatii mai stranse intre statele pe care aceasta le reuneste".

Prima sarcina de indeplinit pentru crearea acestei piete era eliminarea barierelor vamale intracomunitare si stabilirea unui tarif vamal comun fata de tarile nemembre. Fondatorii Comunitatii si-au dat o perioada de 12 ani pentru realizarea acestui obiectiv, dar au indeplinit-o cu un an si jumatate mai devreme (la 1 iulie 1968).In iulie 1968, toate barierele tarifare si restrictiile cantitative la comertul dintre statele Comunitatii erau eliminate. Ulterior, noi si noi domenii, ce nu fusesera prevazute ca fiind direct legate de realizarea Pietei Interne, au fost incorporate ca parti componente ale acesteia: achizitiile publice, proprietatea intelectuala si industriala, legea firmelor (Company Law), energia, politica fiscala, sistemul de plati, protectia consumatorului, politica concurentiala.

S-a constatat insa ca barierele vamale limitau doar cantitativ schimburile comerciale. Existau insa alte obstacole sofisticate si camuflate sub forma de reglementari care ingreunau schimburile. Acestea erau diverse specificatii tehnice, norme de sanatate si securitate, de control al calitatii sau reglementari referitoare la mediu s.a. Complexitatea, numarul si diversitatea acestora le transforma in obstacole greu de trecut. Era nevoie, asadar, de eforturi legislative serioase si o vointa politica mai ferma pentru inlaturarea barierelor protectioniste. In plus, criza petroliera din 1973 a accentuat tentatiile protectioniste in defavoarea integrarii europene.

De aceea, in 1985, noul presedinte de atunci al Comisiei Europene, francezul Jacques Delors, a propus ca tinta realizarea Pietei Interne. Era insa nevoie de reformarea institutiilor europene care sa faca posibila inlaturarea unor bariere legislative. Aceasta s-a realizat prin Actul Unic European, semnat, la Luxemburg, in februarie 1986 si intrat in vigoare in iulie 1987. Actul Unic European a stabilit ca data de 31 decembrie 1992 sa marchere crearea Pietei Interne a Uniunii Europene. Constituirea sa presupunea adoptarea a 300 de noi reglementari. Actul Unic a permis ca, prin modificarea Tratatului de la Roma, doua treimi din hotararile necesare crearii marii piete sa fie luate in Consiliul de Ministri cu majoritate calificata si nu cu unanimitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.