Piata muncii - abordari teoretice

Trimis la data: 2010-05-27
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia Pestritu
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cresterea economica implica si asigurarea resurselor de munca. Aceasta comporta aspecte cantitative (numarul celor ocupati si volumul muncii de care poate beneficia societatea) si aspecte calitative (structura, nivelul si calitatea instruirii) si se afla in stransa legatura cu marimea populatiei si a acelei parti a acesteia care este capabila si poate sa munceasca. Marimea populatiei apte de munca este rezultatul evolutiei demografice si al regimului juridic al muncii din fiecare tara, iar asigurarea resurselor de munca pentru intreprinderi si institutii se realizeaza prin intermediul pietei muncii.

Cursuri similare:

Piata muncii poate fi definita ca spatiul economic in care se intalnesc, se confrunta si se negociaza in mod liber cererea de munca (detinatorii de capital, in calitate de cumparatori) si oferta (reprezentata prin posesorii factorului munca).Intr-o abordare mai tehnicista, dar poate mai operationala sub aspectul tehnicilor de investigare, piata muncii este definita ca ansamblul operatiilor care se deruleaza la diferite niveluri de organizare economico - sociala de catre diferiti agenti economici, in legatura cu reglarea cererii si ofertei de munca, a relatiilor profesionale in general.

Operatiile de reglare a cererii si ofertei de munca se refera, in principal, la: estimarea si evidenta ofertei, respectiv a cererii de munca; orientarea, recrutarea si angajarea factorului munca; sistemul de institutii publice care opereaza pe diferite piete ale muncii; organizarea muncii si folosirea factorului munca ; durata muncii si amenajarea orarelor de munca; orientarea, formarea si reconversia profesionala ; diversificarea modelelor si a formelor de ocupare si protectie a muncii ; calitatea muncii (conditiile de munca si igiena muncii); formele si sistemele ce salarizare; protectia sociala a somerilor; negocierea colectiva etc.

In procesul de dezvoltare si functionare a economiei nationale, piata muncii indeplineste importante functii, de ordin economic, social-politic si educativ:a) alocarea eficienta a resurselor de munca pe sectoare, ramuri, profesii, teritoriu in concordanta cu volumul si structura cererii de munca. Astfel, sunt puse in actiune o serie de mecanisme ale pietei muncii, intre care salariul si diferentele salariale, dar si mecanisme din afara pietei muncii propriu - zise ( politici fiscale, politici de investitii etc.);

b) unirea si combinarea factorului munca cu mijloacele de productie;
c) influentarea formarii si repartizarii veniturilor:
- pe piata muncii se formeaza si se repartizeaza veniturile din munca, in functie de criterii stabilite prin acte normative si/sau prin contracte colective;- se distribuie plusul de productivitate ( de rezultate) intre munca si capital;d) functia sociala, contribuind la formarea si orientarea climatului de munca si la realizarea unei protectii sociale adecvate , mergand pana la eliminarea canalelor de adancire a saraciei si polarizare sociala.;

e) functia cultural - educativa, intrucat furnizeaza informatii pentru procesul de orientare profesionala, recalificarea si reintegrarea fortei de munca si solutioneaza prin mecanismele sale acest proces.
Activitatile si schimburile care au loc pe piata muncii privesc o marfa deosebita care, prin particularitatile sale - fiziologice, psihologice, sociale si morale - se deosebeste de celelalte marfuri. Ca urmare, piata muncii prezinta o serie de particularitati, in raport cu celelalte piete, cele mai importante fiind:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.