Piata si mecanismele ei

Trimis la data: 2010-04-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefan_N
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Piata = totalitatea relatiilor generate de actele de vanzare-cumparare impreuna cu fenomenele legate de manifestare in timp si spatiu a cererii si ofertei de bunuri economice.
= locul de intalnire a dorintelor cumparatorilor cu dorintele producatorilor
= locul de manifestare a concurentei;
= sfera rivalitatii concurentiale
= reprezinta prentu economie cel mai important mechanism de reglare ; prin intermediul pietei se orienteaza actele agentilor economici si se asgura alocarea resurselor pe baza criteriului de rationalitate.
Agentii economici percepeau piata ca o "amenintare" , ca o "forta arbitrara" care determina pretul si implicit venitul. Piata ii determina sa produca anumite bunuri in anumite cantitati sis a le dirijeze spre anumiti consumatori.
Aceasta conceptie e privita prin realitatea contemporana. Piata nu mai e clara, exista posibilitati de interventie , de ifluentare a pietei de catre producatorii corespunzator puterii pe care o au.
Astfel, din "mana invizibila" , piata s-a transformat in "pumnul vizibil".

Piata e un sistem economic deschis, avand un rol active in economie.
In sistemul economiei centralizate , unde economia e controlata de stat, piata are rol pasiv, resursele fiind allocate de stat.
In economia in care piata joaca un rol active, indeplineste urmatoarele functii:
- adaptarea si aducerea in stare de competitivitate a intereselor si pretentiilor competitorilor si vanzatorilor, a cererii individuale si agregate. Printr-o asemenea actiune se determina pretul de echilibru acceptat si pretul de cumparare si de vanzare;

- piata mijloceste vanzarea marfurilor - recuperarea cheltuielilor facute de producator si obtinerea profitului de catre vanzator
- piata creaza posibilitatea pentru fiecare individ a alegerii cailor de satisfacere a trebuintelor lui.
- Piata previne amplificarea elementelor administrativesi a subiectivismului cum se intampla in economia centralizata.
Aceste roluri pe care le indeplineste piata sunt reflectate prin functiile pe care la indeplineste in economie:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.