Piata valutara internationala

Trimis la data: 2010-05-28
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana_D
Dimensiune: 51kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Piata valutara internationala: continut, functii, , participanti, segmentarea pietei.
Piata valutara internationala implica mecanisme (acorduri, procedee) conform carora se realizeaza tranzactii intre vanzatorii si cumparatorii de valute. Pe pietele valutare se realizeaza convertirea unei monede in alte. Necesitatea unor astfel de operatiuni este determinata de lipsa unui mijloc unic de plata, care ar putea servi drept mijloc international de schimb la operatiunile economice internationale.
In dependenta de volumul, caracterul operatiunilor valutare si cantitatea valutelor utilizate, pietele valutare se divizeaza in :
Pietele valutare globale sunt concentrate in centrele financiare mari ale lumii (Londra, New-York, Tokyo, Frankfurt pe Main, Paris). Pe pietele valutare regionale se realizeaza operatiuni cu un numar anumit de valute convertibile, iar piata valutara interna nu este altceva decat piata unui stat.Piata valutara internationala cunoaste o dezvoltare considerabila de la instaurarea cursurilor de schimb flotante, tranzactiile atingand sume colosale.

S-a determinat ca valoarea tranzactiilor pe aceasta piata intr-o singura saptamana este echivalenta cu valoarea comertului international dintr-un an intreg. Pe piata valutara internationala cursurile valutare scapa din ce in ce mai mult de sub stapanirea autoritatilor monetare, deoarece rezervele bancilor centrale sunt insuficiente pentru a influenta in mod durabil evolutia cursului valutar. Autoritatile monetare sunt capabile sa franeze miscarile acestor cursuri, dar nu le pot opri si, cu atat mai mult, nu le pot inversa.

Dezvoltarea PVI este determinata de influenta a doi factori: in primul rand, de liberalizarea operatiunilor valutare si de cresterea nivelului de transparenta a pietelor nationale, in al doilea rand, de incadrarea tehnologiilor moderne in operatiunile pe piata valutara.
Sistemele informationale ale principalelor banci, care sunt legate intre ele prin sisteme electronice, efectiv au format piata valutara interbancara globala, unde operatiunile se realizeaza 24 de ore din 24.

Drept urmare a crescut transparenta pietei, ce a permis diminuarea considerabila a spread-ului intre cursul de cumparare si de vanzare a valutei. Primele exemple de utilizare a tehnologiei de internet pe PV au aparut la mijlocul anilor '90, iar utilizarea lor activa s-a inceput in anul 2000. Trasaturile caracteristice ale PVI sunt urmatoarele:
nu este caracterizata printr-un loc concret de realizare a tranzactiilor - ele sunt desfaturate peste tot;nu are un timp concret de lucru - tranzactiile se desfasoara 24 ore din 24

nu dispune de un organ de reglementare - cursurile se determina exclusiv de cerere si oferta;este caracterizata de un numar considerabil de participanti si un volum mare de operatiuni;este cea mai rapida si lichida piata - tranzactiile se realizeaza in cateva secunde.Datorita acestor caracteristici, piata valutara se considera cea mai obiectiva piata, deoarece participantii trebuie sa opereze cu sume considerabile pentru a putea directiona cat de cat cursurile pe aceasta piata in scopurile sale.

Printre tendintele pietei valutare internationale pot fi mentionate urmatoarele: Majorarea volumului operatiunilor valutare este legat de transferurile financiare determinate de tranzactiile speculative si nu de transferurile legate de deservirea comertului international;
2. Dezvoltarea tehnologiilor informationale moderne, care permit zi de zi timp de cateva minute transferarea mijloacelor intre centrele financiare ale lumii. SWIFT-ul in afara de transferurile interbancare confirma tranzactiile valutare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.