Piete financiare

Trimis la data: 2010-08-06
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 27
Autor: Daniela Socu
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din punct de vedere al modului de identificare a detinatorului, exista :
actiuni la purtator (nu ofera informatii despre detinatorul acestora, astfel incat orice persoana aflata in posesia lor, este considerata proprietarul de drept. Aceasta categorie de actiuni sunt instrainate prin simpla traditiune);actiuni nominative (indica proprietarul lor, urmand ca actul de transfer sa fie mentionat ca atare in registrul actionarilor societatii emitente, respectiv la Depozitarul Central in cazul societatilor detinute public).
III. In functie de natura drepturilor conferite actionarilor, identificam:
1. actiuni comune (obisnuite sau ordinare), asigura detinatorilor urmatoarele categorii de drepturi:

Dreptul de a participa la distribuirea beneficiilor anuale ale companiei (dreptul la incasarea de dividende), in conditiile legii societatilor comerciale.Dreptul de a participa la hotararile luate in AGA, prin exprimarea voturilor fie prin:

- metoda proportionalitatii - conform careia o actiune confera un drept de vot, daca actul constitutiv nu prevede altfel, sau
- metoda votului cumulativ- aplicata in mod obligatoriu la cererea unui actionar semnificativ (care detine cel putin 10% din drepturile de vot sau din capitalul social al emitentului), atunci cand pe ordinea de zi a AGOA figureaza un punct distinct privind numirea administratorilor unei societati detinute public (minim 5 administratori).

Aceasta metoda de exercitare a dreptului de vot, este menita sa apere interesele actionarilor minoritari prin faptul ca fiecare actionar are dreptul de a-si atribui voturile cumulate (voturile obtinute in urma inmultirii voturilor detinute de catre orice actionar, potrivit participarii la capitalul social, cu numarul administratorilor ce urmeaza sa formeze consiliul de administratie) uneia sau mai multor persoane propuse pentru a fi alese in consiliul de administratie.

Dreptul de preemtiune (de subscriere preferentiala) -intervine in cadrul unei operatiuni de majorare a capitalului social al unui emitent prin emisiune de noi actiuni cu subscriere in numerar si consta in dreptul conferit actionarilor (existenti la data de inregistrare) de a subscrie cu prioritate actiuni nou emise, proportional cu cota de detinere (procentul de participare) in capitalul social si la un pret de emisiune inferior valorii de piata a actiunilor.

Dreptul de subscriere preferentiala constituie o categorie aparte a valorilor mobiliare prin faptul ca poate fi tranzactionat (daca AGEA hotareste astfel) pe o piata reglementata de capital, astfel incat doar detinatorii drepturilor de subscriere, la finele perioadei de tranzactionare, au dreptul sa participe la operatiunea de majorare a capitalului social. (v. exemplul SSIF Broker SA sau SNP Petrom SA, societati cotate pe Bursa de Valori Bucuresti).

Dreptul de atribuire gratuita- intervine cu ocazia operatiunilor de majorare a capitalui social prin incorporarea rezervelor (altele decat rezervele din reevaluarea activelor care nu au fost realizate, rezervele legale, statutare sau orice alta categorie de rezerve care nu poate fi capitalizata), a primelor legate de capital si a altor structuri ale capitalurilor proprii care pot fi capitalizate.

Un astfel de eveniment corporativ nu presupune un flux de numerar veritabil intre companie si actionarii sai, ci mai degraba o restructurare a elementelor de capitaluri proprii. Actiunile nou emise in urma majorarii de capital social prin capitalizarea elementelor mentionate anterior, se distribuie cu titlu gratuit tuturor actionarilor existenti la data de inregistrare, proportional cu cota de participare la capitalul social. (v. exemplul Banca Transilvania SA- Cluj Napoca).

Dreptul de recuperare a capitalului investit- este un drept de natura reziduala, intrucat actionarii unei companii participa la distribuirea masei falimentare, pe pozitii inferioare in raport cu creditorii chirografari (lichidatorul, angajatii, institutiile statului, institutii de credit, creditori comerciali, etc.)

Dreptul de valorificare a actiunile detinute, se poate exercita fie prin incheierea unui contract de cesiune (contract de vanzare-cumparare de actiuni), cu acordarea dreptului de preemtiune pentru ceilalti actionari, in cazul societatilor pe actiuni de tip inchis, fie prin incheierea unei tranzactii de vanzare pe piata secundara de capital (Bursa de Valori Bucuresti sau un sistem alternativ de tranzactionare).

Dreptul de a fi informat asupra pozitiei si performantele financiare ale societatii emitente: este asigurat in virtutea principiilor codului de guvernanta corporativa la care trebuie sa adere emitentii de valori mobiliare si este transpus in fapt prin intermediul rapoartelor periodice (anuale, semestriale, trimestriale sau curente) pe care companiile admise la cota bursei sunt obligate sa le intocmeasca si sa le puna la dispozitia reglementatorului pietei de capital (CNVM), operatorului de piata (Bursa de Valori Bucuresti), in vederea diseminarii informatiilor catre publicul investitor
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.