Piete financiare

Trimis la data: 2009-05-10
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 16
Autor: Silvia Moculescu
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Piata financiara = reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin intermediul carora sumele de bani disponibile si dispersate din economie sunt dirijate catre orice entitati publice si private solicitatoare de fonduri banesti.
Piata ipotecara = piata specifica finantarii constructiei de locuinte, pe care actioneaza:
-organismele ce acorda imprumuturi sub forma creditului ipotecar
-organismele specifice de refinantare care asigura reintregirea fondurilor bancilor creditoare
-bancile ipotecare, ce emit obligatiuni ipotecare tranzactionabile pe pietele reglementate in scopul obtinerii de lichiditati

Piata de capital = reprezinta un mecnism intre investitorii se emitentii de titluri, a caror decizie de investire vizeaza urmatoarele teri obiective:Rentabilitate ridicata = grad inalt de fructificare al capitalurilor;Risc scazut = situatia pierderii capitalului investit.Lichiditate ridicata = recuperarea cat mai operativa a capitalului investit.

Piata de capital ofera modalitati de investire, respectiv de atragere a capitalului diferite de cele specifice sistemului bancar. Ca o alternativa la constituirea depozitelor bancare, investitorii pot achizitiona valori mobiliare, iar emitentii pentru a nu apela la credite bancare, pot atrage capitaluri prin emisiunea de actiuni si obligatiuni.

Structura pietei de capital din Romania
a) Din punct de vedere al modului de producere si comercializare al valorilor mobiliare, piata de capital cuprinde doua segmente:Segmentul primar = asigura emisiunea si prima vanzare a titlurilor noi si se organizeaza prin intermediul bancilor sau al societatilor de valori mobiliare.Segmentul secundar = format de o piata "de ocazie", unde titlurile se revand in mod repetat, de regula la un pret actual superior. Acest gen de operatiune este propriu Bursei de Valori si pietei extrabursiere - OTC (Over the Counter).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.