Pinul

Trimis la data: 2016-01-20
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 0
Autor: kitty1993
Dimensiune: 8801kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pptx
Acorda si tu o nota acestui curs:
Este un fisier tip powerpoint ce are 13 de slide-uri.

Picea abies
molid, molift, brad rosu

Molidul atinge frecvent inaltimi de 30-40 m, iar in unele cazuri, peste 60 m si diametre de 1-2m.

Inradacinarea sa este tipic trasanta. Din aceast motiv, molidul sufera de doboraturi de vant mai mult decat oricare alta specie indigena.

Tulpina este dreapta cilindrica. Scoarta - ritidomul are caractere variabile, adeseori este de culoare roscata (de unde si denumire si de "brad rosu"), uneori cenusie sau bruna. Solzii se desfac in forme diferite, poligonali pana la rotunjiti.

Coroana este ingusta, conica, spre deosebire de brad pastreaza varful ascutit pana la varste inaintate. Ramurile sunt dispuse in verticil si se elagheaza anevoie, asa incat coroana se mentine deseori compacta si deasa mai ales in arborete tinere.
Lujerii de culoare bruna-rosiatica, au proeminente lemnoase, decurente, dispuse in spirala, pe care stau inserate acele si care imprima un aspect deosebit de caracteristic.

Mugurii sunt nerasinosi, cei terminali conici, iar cei laterali ovoizi.

Frunzele aciculare, lungi de 1-2,5 cm, rigide, brusc ingustate la varf si terminate intr-un mucron intepator, rombice in sectiune transversala, dispuse spiralat, Au durata de 5-7 ani, dupa uscare cad imediat, lasand pe lujer urmele pernitelor proeminente.

Florile sunt unisexuat-monoice; cele mascule amenti rosii-galbui, raspanditi in toata coroana; cele femele, terminale, erecte, alungit-cilindrice, rosii purpurii sau galbene-verzui.

Conurile de forma cilindrica, au 10-15 cm lungime, si 4-5 cm diametru si stau pendente. Se compun din solzi lemnosi, persistenti, rombici, acuminati sau rotunjiti la partea superioara si cu varful trunchiat, denticulat sau emarginat.

Semintele sunt mai mici, de 4-5 mm lungime, si mai usoare decat la brad, triunghiulare, brune-inchis, fara pungi de rasina, cu o aripioara de 10-15 mm, de care se desprind usor. Puterea germinativa a semintelor este de 70-80% si semintele se pot pastra mult mai bine decat cele de brad. Semanate primavara rasar in 4-5 saptamani.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.