Planificarea activitatii in cadrul exploatatii agricole

Trimis la data: 2010-06-16
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Daniela_R
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Planificarea este procesul de identificare a situatiei prezente, stabilirea obiectivelor si precizarea modalitatilor de realizare a obiectivelor. Planificarea este functia primara a activitatii de management, deoarece pregateste din timp spatiul pentru toate celelalte aspecte ale managementului, fiind considerata elementul de legatura intre trecut si prezent.
Prin planificare se urmareste imbinarea armonioasa a obiectivelor urmarite de catre exploatatie cu posibilitatile de realizare a acestora, concretizate in resursele de productie materiale, financiare si economice existente sau care se pot achizitiona in perioada de referinta.
Intocmirea planurilor inainte de a fi executate, concentrand o parte din atentie, pe activitatile viitoare si nu pe cele prezente, solicita din partea decidentului, abilitatea de a prevedea activitatile intr-o forma abstracta si mai important, de a evalua viitoare evenimente. Deci, activitatea de planificarea se sprijina pe posibilitatea de a prevedea un obiectiv si efectele acestuia. Pentru aceasta este nevoie, din partea managerului, de multa ingeniozitate, atat in ceea ce priveste conceptia, cat si modul de organizarea.

Premisele pe care se sprijina un manager, in activitatea de planificare sunt multiple. Unele dintre acestea sunt dependente de situatia interna a exploatatiei, iar altele sunt caracteristice mediului extern. Unele pot fi cantitative iar altele pot avea un caracter calitativ.
Premisele externe se refera la mediul general, (conditiile economice, tehnice, politice, sociale, etc,) si la conditiile de piata, (integreaza factorii care influenteaza cererea de produse si servicii, pretul pamantului, a fortei de munca, a materialului si capitalului).

Indentificarea premiselor interne va fi orientata spre strategiile, politicile si programele existente, structura organizatorica a exploatatiei, etc.
Caracterul cantitativ al acestor premise este exprimat sub forma baneasca, fie a orelor de munca, unitati fizice pe produs, etc.
Caracterul calitativ este dat de: atitudinea fata de taxe si impozite, relatiile exploatatiei cu alte unitati din amonte si aval de agricultura, etc.

Primele activitati, ce se deruleaza pe parcursul procesului de planificare, constau in culegerea de informatii, atat din mediul intern, cat si din mediul extern, al exploatatiei. Cea de a doua etapa o reprezinta etapa de interpretare a tututor variantelor posibile si de elaborare varintei, cea mai apropiata de obiectivul/obiectivele stabilit. Daca activitatea de planificare, a unei activitati economice, are ca suport persoane bine pregatite profesional, abile si cu experienta in activitatea de planificare si rezultatele economice vor fi cele scontate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.