Planificarea auditului si documentele de lucru ale auditorului

Trimis la data: 2010-06-27
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai Horea
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Definirea Planificarii auditului. Componentele de baza ale planificarii unui audit
Fiecare auditor, mai devreme sau mai tarziu, constientizeaza faptul importantei lucrarilor de planificare, si anume a planificarii adecvate a auditului. Aceasta vine in urma experientei practice pe care o dobandeste in activitatea sa auditorul.Conform S.N.A. 300 "Planificarea", planificarea auditului tine de elaborarea unei strategii generale si unei abordari detaliate a caracterului, momentului de exercitare si a volumului procedurilor de audit presupuse. Auditorul urmeaza a planifica exercitarea auditului intr-un mod cit mai rational si oportun.

Cursuri similare:

Motivele fundamentale care explica de ce auditorul ar trebui sa-si planifice adecvat angajamentele sint urmatoarele:obtinerea suficienta de probe temeinice;mentinerea costurilor auditului la un nivel rezonabil;evitarea neintelegerilor cu clientul.

Obtinerea unei cantitati suficiente de probe temeinice este esentiala daca Compania de audit vrea sa-si minimizeze raspunderea juridica si sa-si pastreze bunul renume in cercul de afaceri.Mentinerea costurilor la un nivel rezonabil ajuta Compania sa ramana competitiva si, astfel, sa-si pastreze sau sa-si mareasca baza de clienti. Evitarea neintelegerilor cu clientul este importanta pentru mentinerea unor relatii bune cu clientii.

Planificarea lucrarilor de audit contribuie la acordarea unei atentii cuvenite celor mai importante directii ale auditului, determinarea problemelor esentiale si executarea rapida a lucrarilor. Planificarea de asemenea ajuta la repartizarea eficienta a lucrarilor personalului. Volumul planificarii depinde de: marimea agentului economic;complexitatea auditului; experienta anterioara de lucru a auditorului cu agentul economic dat; cunoasterea business-ului clientului.

Componentele de baza ale planificarii unui audit sint urmatoarele:
1.Preplanificarea;
2.Cunoasterea business-ului clientului.
3.Intelegerea sistemelor contabil si de control intern.
4.Evaluarea riscului si caracterului semnificativ.
5.Stabilirea caracterului, momentului de exercitare si volumului procedurilor de audit.
6.Elaborarea Planului general de audit si a Programului de audit.
Fiecare din primele cinci componente are drept scop sa-l ajute pe auditor sa realizeze ultima etapa, adica intocmirea unui Plan general de audit eficient si eficace si redactarea unui Program de audit.

2. Preplanificarea - etapa initiala a planificarii auditului
Faza initiala a efectuarii unui audit este etapa planificarii preventive, adica etapa cand auditorul determina oportunitatea acceptarii angajamentului de exercitare a auditului. Etapa planificarii preventive este cea care preceda scrierea si semnarea scrisorii de angajament, precum si incheierea contractului de exercitare a auditului. La aceasta faza are loc cunoasterea reciproca a potentialilor parteneri (Compania de audit si potentialul ei client), precum si schimbul de informatii care i-ar permite fiecarei parti sa ia decizia privind posibilitatea si oportunitatea efectuarii auditului.

Daca auditorul si clientul decid sa colaboreze, ei trebuie sa coordoneze conditiile de prestare a serviciilor de audit. Conditiile discutate si coordonate este necesar de a le consemna in scris, de exemplu, in scrisoarea de angajament privind exercitarea auditului, care este prevazuta de S.N.A. 210 "Conditiile angajamentelor de audit" sau in orice alta forma potrivita de angajament, permisa de legislatia in vigoare.

Insa, conform S.N.A. 310 "Cunoasterea business-ului", inainte de a accepta un angajament, auditorul urmeaza sa obtina o informatie preliminara despre ramura, forma de proprietate, conducerea si tranzactiile agentului economic.Etapa de preplanificare include atat investigarea unor noi clienti, precum si pastrarea clientilor deja existenti. Uneori auditorul trebuie sa decida daca va accepta clientul nou sau e mai bine sa deserveasca clientul cu care colaboreaza deja, fara a se antrena in noi angajamente. De obicei, aceasta alegere ii revine unui auditor cu experienta, iar in practica firmelor de audit cu renume mondial - partenerului de audit sau comitetului de conducere al firmei de audit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.