Planificarea intreprinderii

Trimis la data: 2010-10-15
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefana_S
Dimensiune: 94kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Planificarea este un proces prin care se fixeaza obiectivele intreprinderii, se detaliaza acestea pe subdiviziunile organizatorice ale firmei, se urmarste si se controleaza modul de realizare a acestora. Planificarea este un proces iterativ ce serveste la fundamentarea deciziilor. In functie de orizontul de timp considerat in procesul de planificare si de gradul de precizie al informatiilor tratate planificarea se realizeaza prin activitati situate la mai multe nivele:

Cursuri similare:

Durata medie a ciclului de productie este elementul esential ce precizeaza duratele considerate pentru perioadele de termen scurt si mediu.Termenul scurt corespunde unei perioade (orizont) pe care cererea este bine cunoscuta. In cele mai multe cazuri acest orizont se situeaza intre o luna si 3 luni. Pentru intreprinderi cu cicluri de fabricatie lungi, orizontul planificarii pe termen scurt poate atinge 12 luni. Pentru cicluri de fabricatie scurte de pana la o luna, termenul mediu acopera un orizont adesea egal cu un ciclu bugetar (in general 12 luni).

In intreprinderile din constructia de masini orizontul planificarii la termen mediu se situeaza intre 12 si 24 luni. Pentru cicluri de fabricatie lungi, intalnite adesea in sectoare ca cel naval, aeronautic sau cel al constructiilor de masini grele, termenul mediu poate acoperi un orizont ce poate varia intre 18 luni si 3 ani. In figura 1. se prezinta o sinteza a acestor durate.In general, informatiile necesare elaborarii planificarii la un anumit nivel sunt furnizate de planificarea la nivelul imediat superior.

Daca la nivelul planificarii pe termen lung sunt prelucrate date globale despre viitoarele evolutii ale mediului si intreprinderii, date insuficient de cunoscute si deci putin precise, pe masura ce procesul de planificare se desfasoara catre nivele inferioare, datele devin mai cunoscute mai exacte mai detaliate. Altfel spus, daca planificarile pe termen lung si mediu se realizeaza pe familii de produse, planificarile pe termen scurt si foarte scurt se realizeaza pe fiecare produs in parte.

In procesul de planificare distingem un orizont ferm (inghetat), un orizont de planificare si un orizont de previziune. Orizontul ferm (inghetat) este acea perioada de timp in care, indiferent de perturbatiile aparute, prevederile programelor raman neschimbate, nefiind posibile modificari ale resurselor alocate. Orizontul de previziune este de regula superior cu 6 luni orizontului de planificare asigurandu-se astfel supletea planificarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.