Planificarea la intreprinderile industriale

Trimis la data: 2010-07-01
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 0
Autor: Celia Murgu
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.Planificarea este prima functie a managementului intreprinderii. La etapa planificarii se formeaza directia dezvoltarii intreprinderii. Eficienta activitatii intreprinderii in general depinde de planificarea si interdependenta ei cu managementul.

Cursuri similare:

Planificarea ca proces reprezinta stabilirea si determinarea caracterului, formei si consecintei actiunilor si masurilor viitoare (planificate). In linii generale planificarea prevede:
-determinarea si stabilirea scopurilor
-elaborarea strategiilor posibile pentru atingerea scopurilor stabilite
-stabilirea obiectivelor spre executare si actiunilor concrete pentru atingerea obiectivelor stabilite.


Ca rezultat al planificarii este intocmirea unui plan, unui proiect (unui sistem de planuri - de lunga durata, de termen mediu si de scurta durata (operativ)).

Planul este un document in care sunt stipulate toate actiunile (activitati, masuri) intreprinderii pentru atingerea scopurilor stabilite.

Clasificarea planurilor:
1.Plan pe termen lung (strategic). In acest plan se indica directia dezvoltarii intreprinderii pe o perioada de 5-20 ani. Aceste planuri sunt ca indrumari in activitatea operationala a intreprinderii.
2.Plan pe termen mijlociu (mediu). Se elaboreaza pe o perioada de 3-5 ani.
3.Plan pe termen scurt. Se elaboreaza pe 1-2-3 ani.
4.Business plan (plan de afaceri).
5.sароCой п>>аoe (>>ишь бы бы>>)

Clasificarea planurilor in functie de perioada planificarii este nu este doar vizuala sau orientativa. Fiecare plan isi are scopul sau. Planuri strategice descriu lucruri la general, alte planuri detaliaza indeplinirea planului strategic.
Dar orice plan necesita corectarea (rectificarea) lui pe parcursul indeplinirii. Numai luind in consideratia conditiile schimbatoare a mediului inconjurator este posibil respectarea planului in activitatea firmei. Planul, care nu a fost corectat conform schimbarilor, efectuate in mediului extern si intern al intreprinderii, isi pierde valoarea si importanta.

In procesul planificarii ca functiei a managementului la intreprinderea se executa urmatoarele etape:
1.Stabilirea scopurilor.
2.Analiza mediului intern si extern (Analiza SWOT)
3.Elaborarea planului
4.Elaborarea tehnicilor de indeplinire a prevederilor planului.
5.Executarea planului
6.Evaluarea
7.Corectarea si elaborarea variantelor posibile de rezolvare a problemelor aparute.


2.Planificarea strategica este functia managementului de varf. Ea reprezinta un proces neintrerupt in timp pentru stabilirea si corectarea actiunilor a intreprinderii pentru atingerea scopurilor existente.Este necesara determinarea misiunii organizatiei prin raspunsuri la intrebarile Pentru ce? De ce? Concomitent cu determinarea misiunii organizatiei se stabilesc scopurile principale ale activitatii, care indrumeaza procesul de planificare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.