Planul aprovizionarii tehnico-materiale

Trimis la data: 2010-03-13
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Loredana_B
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aprovizionarea tehnico-materiala reprezinta activitatea prin care se asigura elementele materiale si tehnice necesare productiei, in volumul si structura care sa permita realizarea obiectivelor generale ale intreprinderii, in conditiile unor costuri minime si ale unui profit cat mai mare.Derularea normala a procesului de aprovizionare depinde de organizarea in cadrul structurii de conducere a unitatii economice a unui compartiment de specialitate sub forma de departament, servicii, birouri in functie de volumul si profilul de activitate, forma de organizare si marimea firmei. Experienta practica si teoria economica ne ofera mai multe sisteme de organizare a aprovizionarii in cadrul firmei. Cele mai raspandite sunt:
Sistemul functional. Conform acestui sistem toate activitatile sunt grupate pe urmatoarele sectoare:
a) sectorul de programare. Se ocupa de intocmirea propriu-zisa a programului de aprovizionare, de stabilirea graficelor de alimentare a sectiilor, locurilor de munca cu resurse materiale si organizeaza evidenta aprovizionarii.
b) sectorul de materiale. Are ca scop activitatea operativa de aprovizionare propriu-zisa a sectiilor - locurilor de munca, tinand cont de graficele date, de sectorul de programare si se organizeaza in functie de nomenclatura.

c) sectorul depozite asigura primirea - receptia loturilor de materiale sosite in firma beneficiara, depozitarea si pastrarea integritatii proprietatilor resurselor in functie de natura si conditiile specifice de pastrare, evidenta si securitatea lor, pregatirea si eliberarea in consum sau pe destinatiile de utilizare a acestora. Intre toate sectoarele compartimentului de aprovizionare exista relatii de colaborare. Conducerea si controlul, in ansamblu, se asigura la nivelul sefului de compartiment. Schematic sistemul functional de aprovizionare se prezinta in figura 1.

Drept avantaj al acestui sistem poate fi mentionata simplificarea si specializarea activitatii lucratorilor, ca urmare a numarului redus de materiale si implicit de furnizori pe o grupa.
Ca dezavantaj se prezinta faptul ca in cazul unui numar mai mare de subdiviziuni consumatoare pot apare conditii care sa conduca la necorelarea aprovizionarii cu productia, la complicarea procesului de urmarire-control a modului de utilizare a resurselor materiale in consum.

3) Sistemul de organizare in functie de destinatia consum. In acest caz, se constituie sectoare de aprovizionare-depozitare, in functie de beneficiarul materialelor, adica de sectiile consumatoare.
Schematic organizarea compartimentului de aprovizionare conform sistemului de organizare, in functie de destinatia de consum se prezinta in fig. 3.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.