Planul costurilor de productie ale unei intreprinderi

Trimis la data: 2010-03-11
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_S
Dimensiune: 51kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
La sfarsitul unui an de afaceri, adesea multi proprietari de intreprinderi constata ca, in pofida unei activitati intensive, nu inregistreaza profit sau incheie anul cu pierderi. De foarte multe ori acest fapt se datoreaza necunoasterii cheltuielilor reale ce sunt legate de activitatea desfasurata.
Cheltuielile unitatilor industriale, ocazionate de fabricarea si realizarea bunurilor materiale se numesc cost de productie.
Un calcul corect al costurilor este de o importanta vitala pentru orice intreprindere, deoarece pretul de piata nu se orienteaza dupa cheltuieli.
Rabatul acordat sau adosul calculat trebuie sa acopere cel putin cheltuielile materiale generale, care cuprind toate aceste cheltuieli care se datoreaza achizitionarii, controlului de calitate a materialelor, transportului de materiale, depozitarii si administrarii stocurilor, adosurile, comisioanele platite organizatiilor de aprovizionare, serviciile prezentate de catre bursele de marfuri, inclusiv serviciile de broker, taxele vamale, se includ de asemenea cheltuielile legate de fabricarea tarei si ambalajului.

In calcule se iau in consideratie si deseurile recuperabile, , valoarea lor fiind scazuta din costul materiilor prime si a materialelor.
Deseurile recuperabile reprezinta stocul de materii prime, materiale, care se formeaza in procesul de productie si care si-au a pierdut complet sau partial calitatea utila a materialelor initiale (proprietatile fizice sau chimice) si in legatura cu aceasta pot fi folosite dupa destinatie cu cheltuieli sporite (procentul de iesire e mai mic) sau nu pot fi folosite dupa destinatia directa.

Mai detaliat articolele de calculatie se concretizeaza pentru fiecare ramura in functie de caracterul si structura productiei.
Care este necesitatea acestor grupari si care este diferenta intre ele?
Clasificarea cheltuielilor dupa elemente economice permite fiecarei unitati economice de a calcula cheltuielile materiale, cheltuielile cu remunerarea muncii, diferite defalcari, suma amortizarii fondurilor fixe, pentru intreg volumul de productie. insa aceste elemente nu arata unde au aparut aceste cheltuieli: in sectiile de baza sau in cele auxiliare, la depozit sau la sectiile administrative.

De exemplu, in elementul A©Remunerarea munciiA>> sunt incluse si salariul muncitorilor si cel al directorului.
Necesitatea gruparii cheltuielilor dupa elemente economice se manifesta in calcularea cantitatilor necesare intreprinderii in felurite materiale. De asemenea este necesara aceasta grupare pentru coordonarea planului A©Costul de productieA>> cu alte compartimente ale planului intreprinderii. Pe baza acestei grupari se determina marimea venitului national.

Cu totul alte scopuri are clasificarea dupa articole de calculatie. in acest caz, are loc gruparea cheltuielilor, in functie de locul unde au aparut si in functie de destinatia lor. Asa, de exemplu, in articolul remunerarea muncii se ia in consideratie remunerarea numai a muncitorilor productivi. Remunerarea specialistilor si a functionarilor se include in elementele A©Cheltuieli generale de producereA>> si A©Cheltuieli generale gospodarestiA>>.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.