Plasamentele efectuate cu titlurile financiare primare

Trimis la data: 2009-10-23
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 40
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 0
Autor: Parvu Cosmin
Dimensiune: 191kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Actiunile sunt titluri financiare cu venit variabil care confera detinatorilor un drept de proprietate asupra patrimoniului unei societati comerciale, dreptul la dividend si de obicei un drept de vot proportional cu numarul de actiuni detinute.Desi la prima vedere definitia acestor titluri financiare este simpla, problematica indusa de folosirea lor este complexa, aflandu-se la baza dezvoltarii unor serii de teorii celebre.
Prin detinerea unei actiuni investitorul capata dreptul de proprietate care se mentine pe tot parcursul detinerii indifrerent de situatia financiara a organizatiei economice.

Cursuri similare:

Actiune comuna(Common stock)-Instrument financiar care reprezinta proprietatea (equity ownership) intr-o corporatie. Detinatorii acestui tip de actiuni isi exercita controlul asupra afacerilor corporatiei prin vot si beneficiaza de orice crestere a capitalului. Lor li se platesc dividende, insa numai dupa ce au fost platite dividendele aferente actiunilor preferentiale. In caz de lichidare, drepturile pe care aceste actiuni le confera asupra activelor sunt inferioare drepturilor pe care le confera toate celelalte instrumente.

Actiune preferentiala(Preferred stock)-Tip de actiune care confera detinatorului ei dreptul la un dividend prestabilit care trebuie platit regulat, inaintea dividendelor aferente actiunilor comune. De asemenea, in cazul lichidarii companiei, detinatorii de actiuni preferentiale isi exercita drepturile asupra activelor acesteia, fiind superiori detinatorilor de actiuni comune, dar inferiori detinatorilor de obligatiuni. De regula, proprietarii de actiuni preferentiale nu au drept de vot in adunarea generala a actionarilor

3.In functie de dreptul la vot
Actiune cu drept de vot(Voting stock) - Actiune care confera detinatorului sau dreptul de a vota cu ocazia alegerii directorilor (consiliului de administratie), numirii auditorilor sau cu ocazia supunerii la vot a altor probleme in adunarea generala a actionarilor. Majoritatea actiunilor comune sunt actiuni cu drept de vot.

Actiune fara drept de vot(Nonvoting stock)-Actiune care nu da detinatorului ei dreptul sa voteze cu ocazia alegerii directorilor, numirii auditorilor sau cu ocazia supunerii la vot a altor probleme in adunarea generala a actionarilor. Companiile creeaza uneori o clasa speciala de actiuni fara drept de vot pentru a limita controlul in cadrul corporatiei doar la anumite grupuri. Actiunile preferentiale sunt actiuni fara drept de vot
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.