Podisul Moldovei

Trimis la data: 2010-11-09
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 47
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian Bocu
Dimensiune: 64kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Podisul Moldovei se afla in nord-estul si estul Romaniei, cuprinde o suprafata de peste 22.200 km2 (cca 9,4% din suprafata tarii), dar se continua la est de Prut pana la valea Nistrului. In literatura geografica se mai folosesc si denumirile: Podisul Moldovenesc si Podisul Moldav.

Cursuri similare:

Limitele. Pana la valea Moldovei (in nord-vest) limita fata de Obcina Mare se desfasoara pe traseul Straja - Vicov - Marginea - Solca - Cacica - Paltinoasa, ce corespunde contactului dintre flisul cutat carpatic si depozitele monoclinale sarmatiene din podis, unei denivelari de 300...500 m (in munte 750...900 m, in culmile podisului 500...550 m), trecerii rapide de la culmile impadurite la spatiile largi cu pasuni, fanete si culturi agricole, unei deschideri bruste a vailor ce ies din munte, schimbarii tipului de asezari (de la sate mici, liniare pe vale in munte la sate mari rasfirate in depresiuni si la baza versantilor).

Aici sunt doua depresiuni - Solca si Cacica - in vatra carora apar, la mica adancime, samburi de sare mioceni. Acest lucru a determinat pe unii geografi (N. Lupu) sa le considere ca depresiuni de contact create de eroziunea care s-a manifestat diferentiat la limita dintre doua unitati deosebite structural si petrografic. Pe masura adancirii raurilor si a indepartarii stratelor monoclinale sarmatiene s-a ajuns la miocenul din cuta diapira. Deci structura de adanc a fost scoasa la zi, dar ea nu a influentat si nici nu determina cu nimic fizionomia reliefului.

Culoarul Moldovei, in cele mai multe studii geografice este atribuit Podisului Moldovei. El s-a individualizat pe masura adancirii raului Moldova in formatiunile miocene ale podisului, in vecinatatea acestuia cu anticiclinalul subcarpatic din Dealul Plesu (acesta domina Depresiunea Baia si toata valea cu cateva sute de metri prin versanti relativ abrupti).

Intre Targu Neamt si Bacau situatia este ceva mai complexa. De la luncile Moldovei si Siretului spre vest se desfasoara terase si apoi un glacis prelung ce urca pana la un sir de dealuri cu altitudini de 500 - 580 m (Boldesti 578 m, Vladiceni 489 m, Bahna 507 m etc.) separate de sei largi (4 - 5 km) aflate la 350 m prin care se realizeaza legaturi cu satele din Depresiunea Cracau. Dealurile sunt alcatuite din formatiuni sarmatiene similare ca alcatuire si structura (un monoclin slab) cu cele din podis, pe cand depresiunea din vest constituie un sinclinoriu subcarpatic tipic cu reflectare directa in relief.

Deci, cele doua rauri (Siret si Moldova) s-au adancit aproape de marginea podisului, ele apartin acestuia si nu Subcarpatilor. In schimb, dealurile sunt atasate, datorita peisajului lor, spatiului subcarpatic, limita trecand de la Targu Neamt (E) pe la Razboieni - Budesti - Bahna si Izvoarele.

Intre Bistrita si Trotus, Culoarul Siretului este dominat de Culmea subcarpatica Pietricica (inaltimi de 500...716 m) care dezvolta un povarnis accentuat si bine impadurit.Limita de sud se face in raport cu Campia Romana. G. Valsan (1910) o traseaza la est de Siret pana la valea Gerului (Nicoresti - Corod - Geru) si apoi pe aceasta spre sud. V. Mihailescu separa tot ca unitate de campie si sudul Covurluiului.

Ca urmare, in detaliu, ea ar trece de la Nicoresti pe Barlad pana la Tepu apoi pe la Corod - Valea Marului - valea Gerului pana la Cudalbi, iar de aici spre sud-est, pana la nord de Tulucesti. Pe acest aliniament se constata o usoara ruptura de panta, o atenuare spre sud a unghiului de cadere a depozitelor pliocene, obarsia unei generatii de vai specifice campiei, trecerea de la interfluviul mai ingust din dealuri la cele plate (campuri) din sud etc. In nord si est, podisul depaseste valea Prutului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.