Politica agrara a Uniunii Europene

Trimis la data: 2009-11-05
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 66
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: AMtei Mitor
Dimensiune: 116kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In sensul ideal, al unei rationalitati economice exprimate prin maximizarea profitului in conditiile supravietuirii economice, eficienta mecanismului pietei apare numai in conditiile unei concurente perfecte, in cadrul careia deciziile de alocare a resurselor se adopta pe baza preturilor de piata, generand maximizarea productiei de bunuri si servicii conform resurselor disponibile. Insa piata nu functioneaza la modul ideal (atomicitate, transparenta, omogenitatea produselor, mobilitatea factorilor si intrarea libera pe piata). In realitate concurenta perfecta nu exista iar economiile sufera de pe urma monopolurilor, poluarii, somajului, inflatiei, inegalitatilor si a altor factori perturbatori, care se constituie in constrangeri ale pietei, generate in mare parte de dezirabilul extraeconomic.

Cursuri similare:

Eficienta Esecurile pietei (mentinerea de catre unele firme a preturilor sau productiilor la nivele inalte) conduc la un consum sau la o productie ineficienta, apare astfel necesitatea interventiei statului pentru a atenua sau elimina aceste esecuri. Insa interventia statului pentru rezolvarea unor probleme in anumite domenii poate genera efecte daunatoare in alte domenii, inrautatind astfel situatia economica de ansamblu. Esecurile pietei pot imbraca mai multe forme, intre care amintim:

controleze unele externalitati negative cum ar fi: poluarea, catastrofele naturale sau cele generate de om, drogurile etc., prin punerea la punct a unui cadru coercitiv, institutionalizat de catre stat prin care se cauta prevenirea efectelor nocive ale acestor externalitati generate chiar de catre mecanismul pietei.
Politica economica reprezinta ansamblul deciziilor adoptate de catre autoritatile publice, in vederea orientarii activitatii economice intr-un sens considerat rezonabil pe teritoriul national, (cresterea deficitului bugetar in vederea utilizarii muncii, stabilirea de norme ale cresterii preturilor si veniturilor pentru a limita inflatia.

Politica economica constituie un arbitraj intre diferite tipuri de obiective si instrumente, ea exprimand ansamblul alegerilor economice ale autoritatii publice, similar alegerilor economice ale consumatorului, producatorului sau investitorului. Circumscrisa multa vreme unei politici de mentinere a concurentei pure si perfecte, politica economica si-a reformulat continutul si obiectivele odata cu revolutia Keynesiana in economie, potrivit careia economia de piata nu tinde, in mod spontan spre echilibre dezirabile, revenindu-i politicii economice misiunea de a interveni pentru realizarea unor astfel de echilibre.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.