Politica agricola comunitara, componenta a politicii economice a Uniunii Europene

Trimis la data: 2010-06-11
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tiberiu_P
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Politica agricola comuna este unul din obiectivele de baza ale constructiei europene, cu importanta directa asupra politicii comerciale a acesteia. Ea a constituit unu_1 din cele mai dificile capitole ale procesului de integrare Economica.
Agricultura continua si astazi sa depinda, intr-o mare masura de conditiile naturale, climatice, calitatea solului, ceea ce face ca volumul productiei sa difere la unele produse de la un an la altul sa fie diferite de la o tara la alta. In decursul dezvoltarii lor, tarile membre ale Uniunii Europene au incercat in felul sau sa-si rezolve problemele agricole.
Conditiile naturale si de productie variate, dar si evolutiile economice si politice agricole diferite s-au tradus prin structuri de protectie de mare diversitate. Ca urmare in momentul constituirii Comunitatii Economice Europene agricultura avea un aspect multiform, partia1 contradictoriu.
Agricultura a fost domeniul pentru care s-a prevazut aplicarea unei politici comune inca din primele etape ale constructiei europene.

Agricultorii reprezentau, in momentul semnarii Tratatului de la Roma 25% din populatia activa. Dincolo de apartenenta la aceeasi civilizatie, in care agricultorii si taranii au constituit baza edificarii culturii europene, caracteristica principala a Europei agricole era diversitatea sistemelor si structurilor de exploatare, a metodelor de gestiune a politicilor.
Din alta perspectiva, Europa de Vest nu reusise inca sa depaseasca, in pofida sprijinului american si a eforturilor de coordonare a politicilor de dezvoltare in cadrul OCDE, intarzierea economica si dezechilibrele provocate de razboi.

Agriculturile europene, chiar cele mai evoluate (Marea Britanie, Olanda, Danemarca) erau inca putin mecanizate, foloseau cantitati reduse de ingrasaminte, iar rolul produselor fitosanitare era ignorat. Exploatatiile familiale de dimensiuni mici, nespecializate, nu puteau sa asigure decat venituri de subzistenta intr-o agricultura de autoconsum, departe de a oferi necesarul de produse alimentare si de a face fata concurentei , venita indeosebi din partea SUA.

Chiar daca existau diferente si contradictii intre tari in domeniul agriculturii, instituirea pietei unice europene era de neconceput fara includerea acestui sector in proiectele Comunitatii Economice Europene. Crearea unei piete comune, deschiderea frontierelor si eliminarea obstacolelor din calea schimburilor comerciale presupunea ca statele mai orientate spre activitatea agricola sa aiba aceleasi avantaje ca si partenerii lor axati pe activitati industriale. Insa, crearea unei piete agricole comune nu putea fi realizata asemanator sectorului industrial, prin intermediul suprimarii barierelor vamale si adoptarea de reguli comune in domeniul concurentei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.