Politica comerciala

Trimis la data: 2010-07-07
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 6.78 / 10
Downloads: 110
Autor: Oncea Mariana
Dimensiune: 18kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Politica comerciala reprezinta una din componentele de baza ale politicii economice generale a fiecarui stat independent, vizand sfera relatiilor economice externe (exporturi, importuri, operatiuni de cooperare economica si tehnico-stiintifica), urmarind promovarea cu prioritate a intereselor nationale.Politica comerciala cuprinde totalitatea reglementarilor (administrative, financiare, bugetare, valutare) adoptate de un stat cu scopul promovarii / restrangerii schimburilor comerciale externe si al protejarii pietei interne in fata concurentei straine.
Politica comerciala trebuie sa indeplineasca 2 functii diametral opuse, dar care se regasesc, cu ponderi/intensitati diferite, in reglementarile specifice fiecarui stat:
- functia de promovare a REI - asigura impulsionarea acelor fluxuri comerciale care sunt avantajoase pentru tara respectiva;
- functia de protejare a economiei nationale de concurenta straina, folosind parghii de limitare / eliminare a legaturile economice externe dezavantajoase.

In relatie cu exteriorul, statele pot adopta diferite tipuri de politica comerciala:
- Autarhia - stare generala de izolare economica fata de celelalte state, caracteristica unei economii inchise, in care comertul exterior este practic inexistent, ignorandu-se avantajele ce pot fi obtinute prin participarea la circuitul economic mondial.

Consecintele autarhiei sunt nefaste pentru ca, blocarea legaturilor cu economia mondiala, anuleaza sansele de progres, conducand tara in cauza nu numai la stagnare, ci chiar la regres. In realitate, autarhia nu poate fi nici totala din moment ce nici o natiune nu dispune de toate resursele naturale si umane pentru a produce ceea ce este necesar pentru locuitori, si nici permanenta deoarece dezvoltarea autarhica duce in timp la necesitatea dezvoltarii contractelor cu exteriorul (ex. fosta Uniune Sovietica, Cuba, Coreea de Nord).

- Protectionismul - doctrina economica care vizeaza protejarea economiei nationale prin limitarea sau interzicerea importului de produse straine. In acest caz, statul controleaza schimburile economice internationale prin intermediul diferitelor instrumente protectioniste, de natura tarifara (bariere vamale) si netarifara (restrictii cantitative, norme tehnice, formalitati administrative). Acest comportament protectionist este subordonat intereselor fundamentale ale economiei nationale, schimburile economice externe fiind folosite ca sursa a cresterii economice.

- Liberul-schimb - doctrina economica liberala caracterizata prin libera circulatie a marfurilor, capitalurilor si persoanelor prin eliminarea restrictiilor de orice natura din calea relatiilor economice internationale.

Principala consecinta a liberalizarii schimburilor economice internationale este sporirea volumului bunurilor/serviciilor care alcatuiesc structura ofertei din tara respectiva, ce genereaza o concurenta f. puternica intre producatori, cu consecinte pozitive pentru consumatori, ca urmare a faptului ca preturile, intr-o asemenea situatie, scad.

Desi in prezent caracteristica de baza a comertului international este tot protectionismul, se realizeaza o trecere treptata la un comert mai putin incorsetat de restrictii, fara a fi totusi pe deplin liber.Infaptuirea politicii comerciale se bazeaza pe folosirea unu set de instrumente care instituie un anumit regim comercial al I/E.

Instrumentele utilizate in cadrul politicii comerciale sunt: mijloacele tarifare (politica tarifara/vamala); mijloacele netarifare (politica netarifara); mijloacele de promovare si stimulare (politica de promovare si stimulare). Daca politica vamala si politica netarifara vizeaza, in principal, importurile pe care le descurajeaza, orientand consumul spre productia indigena, politica de promovare si stimulare vizeaza exporturile pe care le impulsioneaza intr-o masura cat mai mare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.