Politica comerciala a Uniunii Europene

Trimis la data: 2010-08-26
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorina_P
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aparitia Comunitatilor Europene are la baza declaratia ministrului francez de externe Robert Schuman, care la data de 9 mai 1950 a prezentat un plan, pus la punct impreuna cu Jean Monnet, comisar al planului de modernizare al Frantei de dupa razboi. Planul Schuman a devenit realitate la 18 aprilie 1951 prin semnarea la Paris, de catre 6 tari europene (Belgia, Olanda, Luxemburg, RF Germania, Franta, Italia) a Tratatului instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), care a intrat in vigoare la 23 iulie 1952.

Cursuri similare:

Cele mai importante vor fi implicatiile economice, insa se vor inregistra mutatii radicale si in domeniile politic, de securitate, social, cultural etc. Din perspectiva politicului, mecanismele de luare a deciziilor au fost reconfigurate, deoarece a avut loc un transfer de competente catre institutiile comunitare. In acelasi timp, Romania beneficiaza de posibilitatea de a participa, in cadrul Uniunii, la complexele procese decizionale colective, putand astfel sa-si promoveze si sa-si protejeze, mai bine, propriile interese.

Dobandirea statutului de membru al UE a constituit o prioritate absoluta a politicii externe romanesti. Incepand cu semnarea, in 1993, a Acordului European de Asociere, toate Guvernele Romaniei si-au fixat fara exceptie ca obiectiv prioritar al programelor lor de guvernare imperativul aderarii la Uniunea Europeana, pe baza indeplinirii cat mai rapide a criteriilor de aderare de la Copenhaga si Madrid, astfel incat acest obiectiv a devenit realitate la 1 ianuarie 2007.

Constitutia Uniunii Europene a fost adoptata in ziua de 19 iunie 2004 de Inaltii reprezentanti ai celor 25 de state membre, la 10 luni de la data cand Presedintele Conventiei asupra viitorului Europei, V. Giscard d'Estaing a remis impreuna cu cei doi vicepresedinti Giuliano Amato si J.L. Dehaene, in mod oficial, in numele Conventiei, textul complet al Proiectului Tratatului instituind o Constitutie pentru Europa.
La 18 iunie 2004, s-a produs momentul politic cel mai semnificativ, pentru realizarea unei Uniuni Politice, fara precedent, a celor 25 de state membre, intemeiata pe o Constitutie, care consacra definitiv si deplin Europa ca o Uniune a "cetatenilor ei" si, totodata, o Uniune a statelor membre.

Aceasta Constitutie reprezinta unul din cele mai mari succese ale lumii europene civilizate, intrucat, intre altele fixeaza echilibrele necesare intre popoare, intre state, intre institutii, intre vis si realitate".
Cele 25 de state membre ale UE vor avea apoi 2 ani la dispozitie pentru a ratifica Constitutia, conditie absoluta pentru intrarea ei in vigoare.
Ea defineste Uniunea Europeana si obiectivele ei si consacra valorile fundamentale europene, precum si cadrul institutional, competentele Uniunii, viata ei democratica si cetatenia europeana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.