Politica de distributie 2

Trimis la data: 2010-08-02
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Ana Bucur
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In acceptiunea clasica distributia este constituita din totalitatea activitatilor care au loc in spatiul si timpul care separa productia de consum.Datorita caracteristicilor serviciilor (inseparabilitate, intangibilitate) aparent distributia este inexistenta. Totusi, definitia este valabila si in servicii, pentru ca prestatorul si consumatorul sunt separati in timp si spatiu, iar intalnirea lor presupune o serie de activitati care preced "de regula" productia si consumul si fac posibila realizarea acestora.

Cursuri similare:

Conceptul de distributie se refera la:reteaua de unitati, unde urmeaza sa se intalneasca prestatorul si consumatorul, unde, de multe ori, se va realiza productia si consumul; se plaseaza in cadrul marketingului interactiv; traseul pe care oferta potentiala il parcurge pana la consumatorul final, avand ca finalitate: vanzarea anticipata a prestatiei. Deplasarea: uneori a prestatorului la consumator, alteori a consumatorului la prestator, sau fara prezenta fizica a acestora (prin mijloace de comunicare).

Distributia se poate referi la circuitul fizic care este mai restrans; se rezuma la amplasarea retelei de unitati, deplasarea prestatorului/consumatorului la locul de intalnire; livrarea, consumul, receptia serviciilor cumparate anticipat; circuitul economic - fluxul negocierilor si al tranzactiilor, fluxul titlurilor de proprietate, fluxul promotional, fluxurile finantarii, riscului, comenzilor si platilor.

2 . STRUCTURA ACTIVITATII DE DISTRIBUTIE
2.1 Reteaua de distributie
Reteaua de distributie este constituita din totalitatea locurilor in care sunt amplasate cladirile si echipamentele prin care se realizeaza prestatia si livrarea serviciilor catre consumatori. Are o dimensiune geografica, este chemata sa asigure cea mai eficienta intalnire a prestatorului cu consumatorul.Este importanta in serviciile in care consumatorul se deplaseaza la locul prestatiei.

Distingem: Reteaua constituita din multe locuri de prestatie a unui numar limitat de servicii; intalnita frecvent in distributia unor produse de alimentatie: patiserie, covrigi, hamburgeri, pizza.
Avantaje: asigura o inalta standardizare a serviciilor, simplificarea procesului de creare si livrare a serviciilor, reducerea complexitatii si diversitatii, si de asemenea avantaje in ceea ce priveste rezultatele financiare.

Reteaua constituita din putine locuri de prestare a unui numar mare de servicii- pentru domeniul serviciilor culturale, sportive, de agrement (functionarea unor astfel de locuri este complexa).Reteaua constituita din multe locuri de prestatie a unui numar mare de servicii - intalnita mai ales in domeniul comertului unde retelele de mari magazine ofera o mare varietate de produse.
Indiferent de tipul de retea, distributia poate fi: de prestatie (definita de totalitatea locurilor unde sunt amplasate cladirile si echipamentele in care se desfasoara crearea si livrarea serviciilor) sau de vanzare (destinata comercializarii ofertei potentiale). Aceste tipuri pot fi amplasate separat sau impreuna.

2.2 Canale de distributie
Canalele de distributie reprezinta succesiunea de procese prin care are loc intalnirea prestatorului cu consumatorul. Un canal de distributie este caracterizat prin: lungime, largime, adancime. Tipologia canalelor de distributie in servicii este:canalul scurt P-C: atunci cand fluxurile si activitatile incluse in distributie se desfasoara la locul de prestatie, intr-o succesiune de operatii incluse in cadrul sistemului de creare si livrare a serviciilor. Vanzarea se realizeaza printr-o retea proprie a firmei dispusa pe o suprafata din care sunt recrutati clientii efectivi. Canalul P - C este specific pentru serviciile in care prestatorii si consumatorii sunt amplasati in spatii geografice apropiate.

Canalul mediu P-I-C. Daca prestatorul si consumatorul sunt separati prin distante care necesita timp si mijloace de transport atunci canalul scurt presupune multiplicarea retelei de prestatie si vanzare. Ca alternativa este indicata utilizarea unor intermediari care vor prelua functia prestatorului/vanzatorului, obtinandu-se:apropierea prestatiei de consumator (un intermediar prestator de servicii de baza aflat in relatii de parteneriat cu prestatorul), vanzarea prestatiei, urmata de deplasarea clientului la prestator (intermediarul este un distribuitor de tipul agentilor de vanzari, broker, comisionar, canal electronic cu care firma apare in relatii de vanzare - cumparare clasice).

Canalul lung P-I1-I2-C apare ca o combinatie a celor doua tipuri de intermediari mentionate. Firma utilizeaza franciza pentru distributia prestatiei de baza, urmand ca unitatea de tip "franciza" sa-si comercializeze serviciile prin firma de distributie.Canalul foarte lung P-I1-I2-I3-C - foarte rar intalnit; se realizeaza prin multiplicarea agentilor de vanzare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.