Politica de investitii de mediu in Romania

Trimis la data: 2010-06-05
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 43
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gina_S
Dimensiune: 397kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Finantarea proiectelor de investitii de mediu reprezinta pentru
Romania, un sector nou, in curs de dezvoltare. Factorii principali care
stimuleaza nevoia de investitii de mediu apreciem ca pot fi urmatorii:
procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, privatizarea
industriei care va determina o urmarire severa a aplicarii legislatiei de mediu dar si limitarea accesului la subventii de la bugetul de stat, implementare in intreprinderi a sistemelor de management de mediu, etc.
Datorita faptului ca Romania se confrunta cu problema deseurilor
industriale si menajere care nu au spatii corespunzatoare de depozitare,
Ministerul Apelor si Protectiei Mediului a actionat pentru accelerarea si adoptarea de reglementari legislative, atragerea de investitii, intarirea controlului. Dinamica investitiilor proprii realizate de MAPM in domeniul apelor si protectiei mediului este prezentata in figura 6.2.Investitiile alocate de MAPM, in anul 2001, au reprezentat 0,23%
din PIB, fata de 0,13% din PIB in anul 2000 si o medie de 0,085% pe anii
1997 - 1999, inregistrand o crestere de 2,14 ori fata de media anilor 1997 - 2000.

In figura 6.4 prezentam programul de investitii pe domenii de
activitate, se observa ca 79% din investitii s-au realizat in domeniul de aparare impotriva inundatiilor, iar pentru investitii de mediu s-au alocat doar 5%.In perspectiva anilor 2003-2006, pentru realizarea programului de dezvoltare a infrastructurii de gospodarire a apelor si protectiei mediului in vederea alinierii la cerintele Uniunii Europene sunt necesare resurse financiare de circa 47.900 miliarde lei, o suma pentru care ministerul va identifica si atrage finantari atat din bugetul de stat, cat si de la institutiile financiare internationale.

Fondurile alocate pentru mediu se materializeaza in cea mai mare
parte, in lucrari de aparare contra inundatiilor pentru asigurarea cerintelor de apa ale populatiei din zonele deficitare si reconstructiei ecologica. Evolutia investitiilor in domeniul gospodarirea apelor scoate in relief eforturile facute pentru a asigura realizarea obiectivelor cu rol de aparare impotriva inundatiilor. Pentru acestea s-a alocat in anul 2001 suma de 1.895,2 miliarde lei reprezentand o crestere de 2,38 ori fata de perioada
1993 - 2000, sursele de finantare fiind asigurate din bugetul de stat (915,4 miliarde lei) si credite externe - BEI (980,42 miliarde lei).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.