Politica de pret si de distributie

Trimis la data: 2010-04-17
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 58
Autor: Irina Stanescu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pretul este un element al pietei, acorporal care insoteste produsul pe toata durata vietii sale. Produsul ramane neschimbat in timp ce pretul se poate schimba de mai multe ori. Prin pret, produsul se poate adapta mai rapid pe piata.In cadrul mixului de marketing, pretul este ca o consecinta a politicii de produs, care influenteaza produsul in sensul formarii imaginii lui in mintea consumatorilor, in facilitarea vanzarii pe diferite cai de distributie carora li se adapteaza rapid.

Cursuri similare:

In faza de lansare si chiar de concepere a produsului se proiecteaza si pretul care va putea fi acceptat de intreprindere pe piata.
In cea mai generala acceptiune, politica de pret se reduce la negocierea lui intre detinatorii produsului si a pretului care-l insoteste, in calitate de ofertanti si cumparatori. Partile, referitoare la preturi, trebuie sa stabileasca conditiile de calitate a produselor pentru care s-a negociat un anumit pret, sa stabileasca costurile legate de incarcare-descarcare si transport,precum si asigurarea riscurilor.

b)Formarea preturilor
Pretul pentru un anumit prdus pe care intreprinderea il prevede sau care este obligata sa-l accepte este influentat de o multime de factori cum ar fi: costurile de productie, raportul cerere-oferta, situatia materiilor prime si a altor componente in structura produsului provenind din mediul natural si care au un anumit nivel de suficienta, ciclul de viata al produsului, rata inflatiei, nivelul stocurilor, rata dobanzii, reglementarile de politica comerciala si vamala, schimbul valutar, factori de natura metereologica, factori psihologici.

Recunoscand ca acesti factori influenteaza si asupra cererii si ofertei rezulta ca pretul este un mijloc de echilibrare a pietei.
Baza de pornire in formarea pretului este:
-preturi pe baza de costuri;
-preturi pe baza de cerere sau psihologie;
-preturi pe baza de concurenta si pe baza de tratative.

1)Preturile pe baza de costuri
Preturile pe baza de costuri pornesc de la cumularea costurilor inregistrate in procsul de productie, la care se adauga si alte costuri generate de functionare a intreprinderii si de obligatiile fata de stat sau alte institutii.

Pretul are urmatoarele componente: costuri constante, costuri variabile, beneficii, impozite si taxe. Corelarea componentelor cu caracter fix cu cele care sunt variabile in functie de productie, impune un anumit calcul de rentabilitate a ratei de rentabilitate cu ajutorul formulei:

In sistemul preturilor de la noi din tara pentru piata interna se foloseste calculul preturilor pe baza costurilor de productie. In reteaua de desfacere se accepta un adaos de pana la 30% indiferent de numarul ***** prin care circula marfa.

2)Preturile psihologice
Pretul psihologic, sau de acceptabilitate pe piata, este oglindirea in pret a imaginii produsului si care se poate stabilii numai prin cunoasterea limitelor maxime si minime pa care cumparatorii sunt dispusi sa le accepte. In audierea pretului psihologic este necesar sa se includa persoanele care se bucura de un "chilipir" de ocazie sa cumpere cat mai ieftin.

Calcularea pretului psihologic pe baza sondajului in masa cumparatorilor se poate stabili intocmind un tabel care sa cuprinda datele culese dintr-un esantion reprezentativ. Datele sunt raspunsuri la un chestionar simplu compus din doua antrebari:
1.Care este pretul minim la care considerati ca puteti cumpara produsul "X" de o calitate acceptabila?

2.Care este pretul maxim pe care-l acceptati sa-l platiti pentru produsul "X" de cea mai buna calitate?
Pretul maxim cumulat, cuprinde esantionul care se accepta ca va putea cumpara la pretul respectiv produsul de cea mai buna calitate.
Pretul minim cumulat, cuprinde esantionul care considera ca la acest pret produsele vor fi de calitate scazuta si nu sunt acceptabile la preturi mai mari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.