Politica de produs

Trimis la data: 2010-04-06
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana Boldescu
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de produs, in literatura de marketing inseamna ansamblul elementelor ce declanseaza cererea exprimata de consumator pe piata.In acceptiunea clasica produsul reprezinta suma de atribute si caracteristici tangibile fizice si chimice reunite intr-o forma identificabila.In ceea ce priveste serviciile se impune extinderea coordonatelor produsului dincolo de utilitatea perceputa de consumator in zona procesului de creare si livrare a serviciilor si a tuturor elementelor care contribuie la desfasurarea acestuia.Abordarea serviciilor ca sistem supune atentiei conceptele de produs global; produse unitare (partiale).

Cursuri similare:

Produsul global are la baza interactiunea diferitelor componente si efectul lor final utilitatea perceputa de consumator. Reflecta ansamblul activitatilor prin care se creeaza utilitate de unde rezulta si caracterul de proces si de sistem al serviciilor.Prin rolul pe care il au in satisfacerea nevoii aceste activitati genereaza o serie de produse unitare:de baza, auxiliare, suplimentare (periferice), potentiale, fiecare reprezentand o componenta a produsului global si conferindu-i caracteristici specifice.

Produsul de baza este rezultatul activitatilor generatoare de utilitati destinate satisfacerii nevoii care sta la baza comportamentului manifestat.Produsul auxiliar este generat de activitati fara de care produsul de baza nu este posibil sau calitatea sa este afectata considerabil. Este, in general subinteles si deci asteptat de consumator. Lipsa lor din structura produsului oferit este remarcata usor de consumator si asimilata cu o calitate mai scazuta a prestatiei.

Produsele suplimentare confera un plus de utilitate serviciului de baza si, in masura in care sunt oferite in cadrul aceluiasi pret, reprezinta un important element de diferentiere in raport cu concurentii.
Produsele potentiale sunt generate de activitati care asigura un grad inalt de personalizare a serviciilor si de individualizare a unei firme. Exprima o inalta flexibilitate a firmei care este capabila sa ofere la cerere, de obicei contra cost servicii care raspund unor nevoi individuale, mult diferite de cele de baza.

Produsele partiale (unitare) sunt constituite din o serie de elemente tangibile care, prin rolul jucat in cererea, livrarea serviciilor, apar in calitate de elemente corporale. Ele asigura conditiile necesare prestatiei reprezentate de:facilitatile fizice (ambianta, echipamente);personalul de contact;clientul participant la realizarea acesteia.

Prin combinarea lor judicioasa si indeplinirea functiilor lor se asigura crearea si livrarea produsului global ce apare ca rezultanta a produselor partiale.Prin rolul jucat in crearea serviciului global fiecare componenta in parte descrie o traiectorie proprie, fiind manevrata separat de catre prestator.Intr-o astfel de acceptiune ea apare ca un produs partial (unitar).Putem vorbi de o politica in domeniul: - facilitatilor fizice (ambianta, echipamente, personalului, clientului.

Produsele partiale stau la baza formularii politicii de produs in cadrul marketingului interactiv aflandu-se intr-un tip de relatie speciala cu cele ale produsului global care stau la baza marketingului extern.Un alt aspect important reprezinta ipostazele in care apare conceptul de produs pe parcursul proceselor de proiectare, oferire, livrare, consum, sugerand diferente intre viziunea prestatorului si cea a consumatorului.

Acceptiunea diferita a produsului de catre prestator (promis si oferit), de catre consumator (acceptat si asteptat) reclama formularea unui obiectiv particular al politicii de produs: echilibrarea actiunilor firmei orientate spre piata (consumator) cu cele orientate spre produs (prestator), efectele fiind diferite.Concluzie: Politica de produs in domeniul serviciilor este definita de ansamblul obiectivelor, strategiilor, tacticilor (masuri concrete) care vizeaza deopotriva:produsul in ansamblu - politica produsului global;diferitele sale componente - politica produselor partiale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.