Politica ecologica a Uniunii Europene

Trimis la data: 2010-05-26
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Luigi_C
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dezvoltarea economico-sociala contemporana are loc in stransa legatura cu fenomenul globalizarii economiei mondiale, ceea ce face ca multe din procesele vietii economice contemporane sa se influentate reciproc. Mai mult ca oricand, interferentele ecologice ale interdepenAZdentelor globale afecteaza toate statele lumii. Caracterul global si transfrontalier al problemelor ecologice afecteaza si tarile europene in general, ale Uniunii Europene, in particular.
Actul Unic European prevedea, in acelasi timp, necesitatea ca politica legata de protectia mediului sa faca parte integranta si din "celelalte politici comunitare sectoriale" PAC, "Politica comuna in domeniul Transporturilor, Politica Energetica, Politica Regionala, Politica in domeniul Turismului".Principalii actori institutionali, la nivel european, care sunt implicati in pregatirea, formularea si punerea in aplicare a politicii de mediu sunt:

Comisia Europeana prin Directia Generala pentru Mediu (DG-Mediu), Consiliul de Ministri, Parlamentul European, Comitetul Economic si Social (CES), Comitetul Regiunilor si Agentia Europeana pentru mediu. Totodata, inainte de adoptarea unei propuneri a CE, partile interesate: guvernele statelor membre, autoritatile locale si regionale, organizatii neguvernamentale de mediu, experti etc, sunt consultati si apoi implicati in procesul de decizie.

In elaborarea si urmarirea indeplinirii politicii ecologice comunitare s-a plecat de la anumite ratiuni economice si considerente socio-politice:
a. ratiuni economice:
1. Eliminarea barierelor comerciale genereaza castiguri in ceea ce priveste cresterea economica, dar acestea sunt insotite de efecte ecologice adverse. Progresele inregistrate prin realizarea Pietei Unice pe linia dezvoltarii economice accelerate au facut si mai acute problemeleecologice, necesitand masuri suplimentare pentru tinerea poluarii sub control.

2. Uniunea Europeana trebuie sa faca posibila armonizarea normativelor si standardelor cu privire la protectia mediului existente la fiecare tara. Standardele mai reduse intr-o tara membra sunt un mijloc de concurenti neloiala deoarece sunt ignorate costurile ecologice, pretul produselor va fi mai redus, conferind anumitor companii un spor de competitivitate pe piata comunicara. Dimpotriva, daca unele tari membre, aplica standarde foarte exigente, acestea pot deveni obstacole tehnice in calea comertului cu bunuri, pentru ca vor avea preturi mai mari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.