Politica financiara

Trimis la data: 2009-09-02
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Timenea
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de "politica" este voluminos si multilateral. In forma cea mai generala se poate spune ca "politica" este o activitate de realizare a intereselor intr-un anumit domeniu si reprezinta o activitate concreta care are subiectele, obiectele, scopurile, metodele, instrumentele, principiile si regulile sale.
In domeniul economiei, autoritatile publice promoveaza politica lor si este orientata la:
- ritmul cresterii economice;

Cursuri similare:

Politica financiara, pornind de la scopurile ei macroeconomice, are un rol deosebit de important in activitatea autoritatilor publice in toate tarile.Impactul pe care il are ea asupra economiei nationale, agentilor economici si populatiei cere ca politica financiara sa fie bine chibzuita, echilibrata si flexibila. In vederea obtinerii efectelor scontate elaborarea politicii financiare trebuie sa se bazeze pe o fundamentare stiintifica.In functie de durata perioadei si caracterul sarcinilor solutionate, politica financiara include activitati de strategie finanicara si tactica financiara.

Strategia financiara consta in orientarea de lunga durata a PF, prevazuta pentru perspectiva in vederea solutionarii sarcinilor majore determinate de strategia de dezvoltare economica si sociala a societatii. In procesul elaborarii ei se prognozeaza tendintele principale de dezvoltare a finantelor, se formeaza conceptiile de folosire a lor, se stabilesc principiile de organizare a relatiilor financiare. Selectarea obiectivelor de perspetiva si elaborarea programelor cu scopuri bine determinate in politica financiara sunt necesare si pentru concentrarea resurselor financiare in principalele directii de dezvoltare economica si sociala.

Se considera ca deciziile care stabilesc coordonatele politicii financiare pentru fiecare etapa, precum si programele financiare de perspectiva indelungata formeaza cadrul strategiei financiare.
Tactica financiara este solutionarea sarcinilor etapei curente de dezvoltare a societatii prin modificarea oportuna a metodelor de organizare a relatiilor financiare, regruparea resurselor financiare, revederea cheltuielilor publice, impozitelor etc.

in conditiile stabilitatii relative a strategiei financiare, tactica financiara trebuie sa fie flexibila pentru a corespunde conditiilor si sarcinilor concrete la faza data de dezvoltare a economiei.
Strategia si tactica politicii financiare sunt interconexionate reciproc. Strategia creeaza conditii favorabile pentru solutionarea sarcinilor tactice. Tactica, la randul sau, prin modificarea metodelor si procedeelor de activitate contribuie la solutionarea sarcinilor strategice in termeni redusi si cu cheltuieli mai mici.
Politica financiara are 2 componente de baza:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.