Politica monetara - Principalele instrumente

Trimis la data: 2010-06-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 6
Autor: Stefania Hora
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Functiile specifice si traditionale ale unei banci centrale sunt urmatoarele:1.De a emite moneda - bancnote si monede divizionare: ce sta la baza emisiunii monetare?Masa monetara sau oferta de bani are urmatoarele componente:Mo = baza monetara (bani in afara sistemului bancar; bani aflati in casieriile bancilor; depunerile bancilor comerciale aflate la banca centrala);M1 = bani in sens restrans (Mo + depozite la vedere ale agentilor economici, ale populatiei, alte disponibilitati la vedere);M2 = M1 + cvasibani. Notiunea de cvasibani se refera la detinerile de titluri financiare care pot fi convertite in scurt timp in bani sau pot fi utilizate intr-un anumit mod pentru plati (certificate de depozit, depozite in valuta ale rezidentilor etc.). M2 este oferta interna de bani, masa monetara pe care o urmareste orice banca centrala.

Cursuri similare:

Dezvoltarea sistemului financiar-bancar, asa cum exista acesta in tarile dezvoltate, a produs atat produse financiare variate, forme de economisire si de plasamente, precum si o extindere a continutului notiunii de masa monetara, ajungandu-se la masa monetara in sens larg M3 in care se includ depozite la termen, bonuri de tezaur, sau chiar la un M4 (Regatul Unit) cu includerea unor depozite pe termen mai lung.

2.De a autoriza conditiile si modul de functionare ale tuturor celorlalte banci: rolul de "banca a bancilor".
3.De a elabora si pune in aplicare o anumita politica monetara, conform statutului si a gradului sau de independenta fata de guvern, apeland la instrumentele "verificate" ale politicilor monetare sau "inventand" altele noi, care sa raspunda mai bine nevoilor.
Instrumentele la care apeleaza banca centrala pentru punerea in practica a politicii sale sunt, in principal, urmatoarele:

1.Refinantarea bancilor comerciale: plafoane de credite, licitatii la dobanda pietei (Open market), rolul de agent fiscal (obligatiuni guvernamentale) pentru ministerul de finante.
2.Stabilirea de rezerve minime obligatorii: un procent aplicat asupra disponibilitatilor bancii, pentru a servi acoperirii unor nevoi in caz de dificultati. Este o metoda prudentiala si, totodata, o metoda de influentare a lichiditatilor.

3.Stabilirea unor reguli de prudenta bancara. Cele mai importante reguli si continutul acestora conform normelor UE se refera la:capitalul social minim pentru a infiinta o banca (in Romania, conform normelor UE, capitalul minim este echivalentul a 5 milioane Euro subscris, din care se plateste efectiv cel putin 50%. Suma in lei se modifica periodic ca urmare a deprecierii leului);lichiditate suficienta in raport cu capitalul: minimum 8%;expunerea maxima sa nu depaseasca 20% din fondurile proprii ale bancii;

imprumuturile catre proprii membri sa fie sub 20% din fondurile proprii ale bancii;expunerea in monede straine sa fie sub 10% din fondurile proprii ale bancii;detinerile de actiuni in companii non-bancare nu poate depasi 20% din capitalul companiei respective;detinerile de actiuni in capitalul altor banci sa fie maximum 5% din capitalul noii banci;constituirea unor provizioane de risc, un anumit procent in raport cu soldul creditelor.

4.Raspunde de elaborarea si aplicarea politicii valutare - componenta a politicii monetare. In acest sens, stabileste tipul regimului de curs valutar, intervine pe piata valutara, daca este cazul, gestioneaza rezervele valutare, stabileste regimul mijloacelor de plata in devize;

Tipul regimului de curs valutar:
Raportul dintre monedele a doua tari este un pret-cheie, exprimand nivelul si starea relatiilor economice externe - comerciale, financiare, operatiuni cu capital etc. - ale tarilor respective.Tipuri fundamentale de cursuri valutare:

a.fixat si mentinut la marimea respectiva cu ajutorul interventiilor pe piata valutara ale Bancii centrale, respectiv modificat prin devalorizare sau revalorizare;
b.raport flotant, fluctuant, in functie de cererea si oferta de pe piata valutara, cursul aratand depreciere sau apreciere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.