Politica monetara a Uniunii Europene

Trimis la data: 2010-05-28
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Raluca_T
Dimensiune: 61kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Promotorii procesului de integrare economica europeana au fost constienti de faptul ca pe masura adancirii procesului de integrare si realizare a pietei interne unice, va fi nevoie la un moment dat de politici economice si monetare comune, in masura sa asigure buna functionare a noii economii si piete europene.
Crearea Organizatiei pentru Cooperare Economica Europeana (OECE) in anul 1948, devenita OECD din anul 1960, a reprezentat un prim pas in aceasta directie. Primul angajament monetar negociat de tarile vest europene 1-a reprezentat Uniunea Europeana de Plati (UEP) care a intrat in vigoare la 1 iulie 1950 si la care au participat tarile membre ale OECE, dar si tari din Africa si Asia.
. Uniunea Europeana de Plati cuprindea o zona in care se derula cca. 70% din comertul mondial fapt ce a determinat sa fie considerata mai mult decat un aranjament regional.
Uniunea Europeana de Plati a avut de facut fata la mai multe dificultati: deteriorarea raporturilor de schimb al tarilor europene, accentuarea procesului inflationist, criza economiilor vest europene, instabilitatea climatului politic si economic, deficite ale contului curent etc. O parte din tarile membre au considerat ca UEP nu le slujeste interesele, fapt ce a condus la dizolvarea acesteia in anul 1958.

Uniunea Europeana de Plati a fost inlocuita de Aranjamentul Monetar European (EMA) constituit in ideea mentinerii unei zone de stabilitate monetara in Europa in masura sa ofere stabilitate si siguranta financiara participantilor la schimburile comerciale.
Concomitent cu eforturile tarilor din Vestul Europei de a realiza o zona de stabilitate monetara, in cadrul economiei mondiale au fost puse bazale unui nou sistem financiar si monetar international, prin crearea Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), rezultate ale Conferintei Monetare si Financiare a Natiunilor Unite din 1944, de la Bretton Woods.

Sistemul Monetar International astfel conceput a devenit insa operational doar dupa aproape 15 ani, incepand cu 1958-1959 cand se apreciaza ca in cadrul economiei mondiale s-a realizat convertibilitatea monetara pentru o mare parte a tranzactiilor comerciale internationale.
Noul sistem monetar international si-a stabilit ca obiective principale: cursuri de schimb stabile, eliminarea restrictiilor valutare si convertibilitatea tuturor monedelor. Fiecare tara membra a FMI, deci si tarile membre ale CBE, si-a stabilit cursul monedei sale fata de aur sau dolar, cu obligatia de a nu permite o fluctuatie a monedelor nationale in raport cu paritatile centrale mai mare de A�1 %.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.